Конференція щодо ролі медичної сестри у ранньому виявленні онкозахворювань

До Всесвітнього дня боротьби проти раку обласною Координаційною радою з питань безперервної післядипломної освіти практикуючих медсестер та Асоціацією медичних сестер Житомирської області було проведене засідання на тему «Роль медичної сестри у ранньому виявленні онкологічних захворювань населення». Захід відбувся 2 лютого 2016 року у приміщенні КВНЗ «Житомирський інститут медсестринства»

Відомо, що за останні сто років онкопатологія стала другою після серцево-судинних захворювань за рівнем захворюваності та смертності. В Україні щороку діагностують 160 тисяч нових випадків раку, і від онкології помирає 90 тисяч людей.

Лише в Житомирській області за 2015 рік зафіксовано майже 3500 хворих із вперше виявленими злоякісними утвореннями, а усього в області проживає 28 879 осіб, що перенесли онкологічне захворювання.

Тому дуже важливою є своєчасна діагностика, і значну роль має посісти медична сестра — не тільки спеціалізованого диспансеру, а і всіх закладів охорони здоров’я.

Вступне слово — ЯВОРСЬКИЙ Павло Вацлавович — голова Координаційної ради, проректор з практичного навчання, доктор медичних наук, доцент кафедри «Сестринська справа» КВНЗ «Житомирський інститут медсестринства».

Доповіді:

  1. «Методи профілактики та сучасної діагностики новоутворень шкіри» — ФОМЮК Анатолій Адамович — головний лікар обласного шкірно-венерологічного диспансеру Житомирської обласної ради.
  2. «Передракові та візуальні форми онкологічної патології зовнішніх статевих органів» — КРАВЧУК Віктор Вільгельмович, завідувач гінекологічного відділення обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради.
  3. «Клініка та рання діагностика візуальних форм раку молочної залози» — СТАНКЕВИЧ Інна Станіславівна, лікар-онкохірург мамологічного відділення обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради.
  4. «Візуальні новоутворення голови, шиї та ротової порожнини» — КОВАЛЬЧУК Володимир Миколайович, лікар –онкохірург хірургічного відділення обласного онкологічного диспансеру Житомирської обласної ради
  5. «Роль післядипломної освіти у формуванні знань, умінь і навичок слухачів з питань медсестринської діагностики» — ШАРЛОВИЧ Зоя Павлівна, кандидат педагогічних наук, звідувач відділення післядипломної освіти КВНЗ «Житомирський інститут медсестринства».
  6. «Своєчасне ознайомлення з провідними досягненнями в онкологічній галузі шляхом роботи в інформаційних системах Кабінету міністрів та МОЗ України» — ЛЕУС Анна Андріївна, головний редактор щомісячного журналу з медсестринства «Довідник головної медичної сестри».

Захід відвідало понад 400 спеціалістів галузі медсестринства: головних та старших медичних сестер, палатних медсестер, медсестер онкологічних, мамологічних кабінетів тощо. Для кожного учасника редакція журналу «Довідник головної медичної сестри» підготувала цінний інформаційний подарунок: з дня на день їм буде надіслано пакет мультимедійних презентацій щодо раннього виявлення онкохворих та забезпечення таких пацієнтів наркотичними лікарськими засобами у розрізі вимог наказу МОЗ «Про деякі питання придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я» від 07.08.2015 № 494.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
57238

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
89633

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді