Обіг ліків та іншої медичної продукції регулюватиме єдиний орган державного контролю

Закон України «Про лікарські засоби» передбачає створення органу державного контролю, який регулюватиме обіг ліків

Обіг ліків та іншої медичної продукції регулюватиме єдиний орган державного контролю

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

Закон України «Про лікарські засоби» від 28.07.2022 № 2469-IX передбачає створення органу державного контролю (ОДК) — центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, що реалізує держполітику у сфері створення, допуску на ринок, контролю якості, безпеки та ефективності ліків. Більшість статей Закону почнуть діяти через 30 місяців після завершення воєнного стану.

Однак уже триває підготовка для того, аби вчасно запустити роботу ОДК. На черговій апаратній нараді міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко заслухав директора ДП «Державний експертний центр МОЗ України» Михайла Бабенка та голову Держлікслужби Романа Ісаєнка, щодо їхнього бачення стратегії створення нового ОДК у сфері обігу лікарських засобів та іншої медичної продукції. 

Створення єдиного національного регуляторного органу відповідає рекомендаціям ЄС і ВООЗ. Це дасть змогу привести систему обігу ліків в Україні до законодавства ЄС і прискорити прийняття рішень щодо обігу ліків і медвиробів, а отже, підвищити їхню доступність для громадян.

На розгляд присутніх представили кілька варіантів створення ОДК, обговорили переваги та недоліки кожного з них. Найбільш раціональним нині виглядає запуск на базі ДержлікслужбиЗа своїми функціями вона є найбільш профільним центральним органом виконавчої влади. Це забезпечить планомірне передання функцій новоствореному ОДК без ризику виникнення регуляторного дисбалансу або вакууму під час перехідного періоду. Оскільки більшість функцій, які буде покладено на ОДК, уже виконує Держлікслужба.

Загальноприйнята європейська модель передбачає, що державне регулювання здійснює один уповноважений орган, аналогічний Держлікслужбі, структура та організація діяльності якого відповідає структурі національних регуляторних органів переважної більшості європейських країн. Держлікслужба вже має мережу лабораторій і територіальні органи в областях України та в м. Києві, функціонування яких передбачає нова редакція Закону. Також вона має членство або співпрацює практично з усіма профільними та іноземними організаціями, пов’язаними з обігом ліків і системою охорони здоров’я загалом.

Окрім того, учасники наради обговорили дорожню карту створення єдиного регуляторного органу із зазначенням основних етапів, можливих ризиків і варіантів реагування на них.

Раніше МОЗ повідомило, що в Україні запрацював електронний реєстр відповідальних за введення в обіг медичних виробів.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94947

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
7810

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді