Чи можуть вам ввести вакцину, яка зіпсувалася у період знеструмлення — роз'яснення від МОЗ

Чи можливе введення вакцини, яку зберігали з порушенням «холодового ланцюга»? Про це розповіли в МОЗ

vakcinaciya.jpg

У МОЗ відзначають, що останнім часом пацієнти занепокоєні через збереження якості вакцин в амбулаторіях чи пунктах щеплення в умовах відключення електроенергії. З цього приводу у відомстві дали роз'яснення.

Інфекційний контроль за новими правилами: усе про наказ № 1614

У МОЗ наголошують: виникнення таких ситуацій неможливе, адже медична система розпочала підготовку до можливих відключень світла заздалегідь. Регіональні склади зберігання вакцин і більшість центрів первинної медико-санітарної допомоги обладнані генераторами.

МОЗ підкреслює:

"Усі заклади охорони здоров’я, які займаються вакцинацією, мають чіткий алгоритм дій на випадок знеструмлення, а медики пройшли додаткове навчання і знають, що робити".

  1.  

Також варто пам’ятати, що всі медичні працівники, дотичні до зберігання вакцин та надання послуг вакцинації, уже пройшли навчання щодо дотримання вимог «холодового ланцюга» та моніторингу температури, антигенного складу рутинних вакцин та їхньої чутливості до різних температурних умов. Вони знають і чітко дотримуються правил розміщення вакцин до термосумок в разі знеструмлення, постійно стежать за справністю обладнання. Вакцинальні сесії планують або коригують так, щоби уникнути збігу вакцинальної сесії із плановим відключенням електроенергії. 

Резюме: Всі вакцини, що застосовують у закладах охорони здоров’я, якісні й ефективні.

Раніше повідомлялося, що ЮНІСЕФ передав Україні 100 тисяч доз вакцини Janssen від COVID-19.

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Кашлюк: симптоми, діагностика, профілактика

Зараз в Україні фіксують непоодинокі випадки кашлюку як у дітей, так і у дорослих. Приділіть увагу просвітницькій роботі серед пацієнтів щодо причин, лікування і профілактики цього захворювання
270

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8081

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді