МОЗ закликає тестуватися на вірусний гепатит С: чому це важливо під час війни

Запобігти тяжким ускладненням гепатиту С допоможуть вчасна діагностика й лікування. У МОЗ розповіли, чому так важливо тестуватися на цю хворобу під час війни

Hepatitis_C.jpeg

Вірусний гепатит C — захворювання печінки вірусного походження. За даними МОЗ, ним інфіковано майже 5% населення України. Проте знає про свій діагноз не більше, ніж кожен десятий хворий. Чому важливо тестуватися на вірусний гепатит С під час війни, розповіли у Центрі громадського здоров'я.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Інфікуватися вірусним гепатитом С ризикує кожен, хто зазнає будь-яких втручань, під час яких можливий контакт із кров’ю іншої людини. У МОЗ застерігають, що ризик становлять зокрема і стоматологічні послуги, хірургічні втручання тощо.

Кожен упродовж життя принаймні раз має протестуватися на вірусний гепатит С. Якщо ж є чинники ризику — тестуватися маєте щорічно! Під час війни кількість поранень і контактів із кров’ю з невідомим статусом зростає в рази, тому МОЗ закликає регулярно тестуватися на гепатит С.

Гепатит С може доволі довго протікати без симптомів і непомітно розвиватися в організмі. Тим часом відбуваються серйозні порушення печінки — фіброз, цироз, рак печінки. Запобігти тяжким ускладненням допоможуть вчасна діагностика й лікування.

Протестуватися можна безплатно у свого сімейного лікаря або в пунктах тестувань на вірусні гепатити. 

Нині існує якісне й ефективне лікування гепатиту С. МОЗ зазначає, що понад 95% хворих на вірусний гепатит С повністю одужують після три- або шестимісячного лікування. І що раніше розпочати лікуватися — то вищі шанси одужати.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма підвищення кваліфікації «Нові вимоги до інфекційного контролю: від ВІК до утилізації відходів» — 30 балів БПР

Пройдіть онлайн-інтенсив Вищої школи головної медсестри, щоб упевнитися, що дотримуєтеся всіх вимог законодавства і нових правил щодо організації інфекійного котролю
3492

Форма № 063/о «Карта профілактичних щеплень»: бланк та правила оформлення

З'ясуйте, хто і як має заповнювати карту профілактичних щеплень, як правильно вносити виправлення до медичної довідки 063/о та зберігати документ. Скачайте бланк форми № 063/о та використовуйте в роботі
110151

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді