Безпека пацієнтів: затверджено Порядок обміну інформацією у сфері обігу лікарських засобів та медичних виробів

У МОЗ повідомили про затвердження Порядку обміну інформацією у сфері обігу лікарських засобів та медичних виробів

photo_2022-10-25_09-58-05.jpg

У МОЗ повідомили про те, що було затверджено «Порядок обміну інформацією між Міністерством охорони здоров’я України, державним підприємством «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» та Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками у сфері обігу лікарських засобів та медичних виробів» (далі — Порядок).

Порядком визначаються особливості обміну інформацією між вказаними структурами. Відповідно до цього Порядку Держлікслужба подає до МОЗ та Держцентру:

  • дані про заборону та відновлення обігу лікарських засобів;
  • інформацію про відсутність ефективності ліків, про виявлені критичні порушення або фальсифікацію;
  • результати проведення перевірок відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам GMP (Good Manufacturing Practice, або Належна виробнича практика, частина системи забезпечення якості, котра гарантує, що продукція виробляється і контролюється за стандартами якості, згідно з торговельною ліцензією, та відповідає її призначенню) та додержання ліцензійних умов виробництва. 

Крім того, якість лікарських засобів та їх виробництва корелюється з міжнародними стандартами, а саме: з Європейською Фармакопеєю, Фармакопеями Японії та США, з даними Європейського директорату з якості лікарських засобів (EDQM) та Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій (PIC/S). 

Також, згідно з Порядком, встановлюється також взаємодія лабораторій Держлікслужби і Центру та здійснення інформаційного обміну між ними. Порядок регламентує механізм обміну документами та інформацією, що дозволить оптимізувати взаємодію між МОЗ, Держлікслужбою та Центром. Така взаємодія гарантуватиме швидке  відстеження та виявлення субстандартних та неякісних лікарських засобів та медичних виробів задля безпеки споживачів, тобто пацієнтів, наголошують у МОЗ.

Раніше у МОЗ нагадали, які обстеження у сімейного лікаря пацієнт може пройти безкоштовно.

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94593

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
7693

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді