У лікарнях будуть працювати клінічні психологи і психотерапевти: наказ МОЗ

МОЗ підсилило професіоналами в галузі психології мультидисциплінарні команди, що надають реабілітаційну та медичну, зокрема і паліативну допомогу

photo_2022-10-25_11-49-09.jpg

Відповідне рішення затверджене наказом МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28 жовтня 2002 року № 385» від 30.09.2022 № 1782 (далі — Наказ № 1782). 

Пройти курс "Благодійна і гуманітарна допомога у медзакладі"

Наказом № 1782 законодавці включили до Переліку посад професіоналів із вищою немедичною освітою посади «клінічний психолог» та «психотерапевт». Окрім того, визначили вимоги до спеціальності та спеціалізації цих фахівців.  

Вимоги до клінічних психологів 

До роботи на посаді «клінічний психолог» допускають осіб, які здобули ступінь магістра (спеціаліста) за спеціальністю «Психологія». Умова — до 1 січня 2026 року працівник має пройти спеціалізацію за фахом «Клінічна психологія».  

Якщо на посаду клінічного психолога переводиться особа, яка працевлаштована на посаду психолога або практичного психолога ЗОЗ до 1 січня 2023 року і має стаж роботи у системі охорони здоров’я понад п’ять років, вона має право до 1 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом «Клінічна психологія» зі скороченим строком підготовки. Тривалість навчання визначає заклад вищої (післядипломної) освіти в кожному випадку окремо, вона може становити від одного до трьох місяців. 

✅✅✅ Штатний розпис КНП: поради щодо складання

Вимоги до психотерапевтів 

До роботи на посаді «психотерапевт» допускають осіб, які здобули ступінь магістра (спеціаліста) за спеціальністю «Психологія» та пройшли спеціалізацію за фахом «Клінічна психологія» з наступною спеціалізацією за фахом «Психотерапія». 

Наразі МОЗ опрацювало кваліфікаційні характеристики професій «клінічний психолог» та «психотерапевт» для включення до Випуску 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників галузі охорони здоров’я від 29.03.2002 № 117. Відповідні професійні назви робіт будуть внесені до Класифікатора професій ДК 003:2010. 

Нагадаємо, що психологічна допомога, яку надаватимуть відповідні професіонали, включена до Класифікатора медичних інтервенцій НК 026:2021 та є складовою реабілітаційної і паліативної допомоги. Це визначають: 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
57412

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
90104

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді