Що допоможе захиститися від радіаційної катастрофи: МОЗ назвало перелік

Що підготувати вдома, щоб пережити радіаційну аварію з мінімальною шкодою для здоров'я

_101018382_radimainistock.jpg

Хоча міжнародна спільнота наглядає за роботою Запорізької атомної електростанції в Енергодарі, МОЗ радить бути готовими до будь-яких надзвичайних ситуацій, зокрема і поширення радіації.

Гігієнічна обробка рук антисептиком: майстер-клас

Перечекати радіаційну аварію, якщо така трапилася, можна в приміщенні. Якщо залишатиметесь у будинку, а не в укритті, заздалегідь приготуйте:

  • скотч, плівку, щільну тканину тощо
  • засоби гігієни, зокрема мило, шампунь
  • пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття
  • їжу та воду
  • лікарські засоби, які потрібні за станом здоров’я
  • засоби зв’язку

Оскільки радіоактивний пил осідатиме на усіх можливих поверхнях, важливо ущільнити вікна та двері. Відтак не підходити до них близько. Також не користуйтеся зовнішніми системами вентиляції чи обігріву і унеможливте потрапляння повітря з вулиці.

Коли зайдете у приміщення, прийміть душ, щоб змити з себе весь пил та бруд. Якщо не маєте такої можливості, вимийте руки, обличчя, відкриті ділянки шкіри.

УВАГА! Не розтирайте шкіру, щоб не пошкодити її та запобігти потраплянню радіоактивних речовин у рану.

Переодягніться в чистий одяг, а той акуратно зберіть у пластикові пакети, бажано герметичні, та покладіть подалі від людей чи домашніх тварин.

Завчасно подбайте про запаси їжі та води. Усе зберігайте у герметичних контейнерах. Використовуйте для пиття пляшкову воду, адже кип’ятіння не знезаражує воду від радіоактивних речовин. Тоді як для миття можете використовувати водопровідну воду.

УВАГА! Йодид калію слід приймайте лише за умови, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС.

Щоб мати змогу ознайомлюватися з новинами та вказівками влади, подбайте про наявність мобільного інтернету, телебачення, візьміть радіоприймач, який може працювати від батарейок у разі аварії на електромережах.

УВАГА! Довіряйте лише інформації з офіційних джерел.

Підготуйте документи, адже вони можуть бути необхідними у разі евакуації.

Щоб захистити себе від впливу радіації, дотримуйтеся трьох основних правил: перебувайте в укритті, стежте за офіційною інформацію та виконуйте вказівки органів влади.

Раніше МОЗ публікувало пам’ятку для лікарів щодо того, як здійснювати йодну профілактику.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50153

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3438

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6735

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді