Чи зобов'язаний сімейний лікар виписувати е-рецепт на антибіотики пацієнту, який отримує спеціалізовану допомогу

Із 1 серпня українські лікарі почали працювати з функціоналом виписування електронних рецептів на антибіотики. Зокрема, така можливість стала доступною і для фахівців спеціалізованої медичної допомоги на амбулаторному рівні та в умовах стаціонару

9_main.jpg

МОЗ нагадує, що під час надання спеціалізованої медичної допомоги виписувати електронний рецепт на антибіотик повинен саме той спеціаліст, який проводить огляд пацієнта, визначає діагноз і призначення, а отже — відповідає за процес його лікування. У такому випадку скеровувати пацієнта до сімейного лікаря по е-рецепт недоцільно. Це стосується як амбулаторного лікування, так і лікування в умовах стаціонару.

Онлайн-помічник

Що важливо знати лікарям про е-рецепти на антибіотики

1. Якщо лікар не має технічної можливості створити електронний рецепт, він має виписати пацієнту паперовий рецепт на спеціальному бланку форми ф-1. Ідеться про випадки, коли заклад не підключений до ЕСОЗ, потрібний функціонал відсутній у медичній інформаційній системі тощо.

УВАГА! Лікар обовʼязково засвідчує інформаційну довідку / паперовий бланк особистим підписом і печаткою. Це підтверджує достовірність рецепта.

2. Якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, медзаклад за умовами співпраці з НСЗУ повинен забезпечувати пацієнтів медикаментами, зокрема антибіотиками, визначеними Нацпереліком основних лікарських засобів і галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я. Для призначення та застосування таких ліків виписувати рецепт пацієнту не потрібно. Їх пацієнти мають отримати безплатно.

4. Якщо пацієнт для лікування у стаціонарі потребує антибіотика, не передбачений Нацпереліком і галузевими стандартами, лікар зможе виписати йому рецепт. Тоді для створення рецепта на антибіотики в стаціонарі потрібна відповідна підстава, адже всі дані про призначення лікар вноситиме до ЕСОЗ. Якщо медик випише рецепт на ліки, які мають надавати в стаціонарі безоплатно, — це вважатиметься порушенням умов договору з НСЗУ.

5. Якщо лікар виписує зі стаціонару пацієнта, який потребує подальшої антибіотикотерапії, то повинен створити рецепт, щоб пацієнт у той же день міг придбати ліки та продовжити лікування вдома.

Раніше МОЗ вдруге зупинило атестацію медиків і фармацевтів на період воєнного стану.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
146897

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді