МОЗ вдруге зупинило атестацію медиків і фармацевтів на період воєнного стану

Минулого тижня МОЗ опублікувало на своєму сайті наказ «Про особливості атестації працівників сфери охорони здоров’я та продовження терміну дії сертифікатів спеціаліста, посвідчень про кваліфікаційну категорію в період дії воєнного стану» від 04.08.2022 № 1415 (далі — Наказ № 1415)

МОЗ вдруге зупинило атестацію медиків і фармацевтів на період воєнного стану

Власне, документ зупиняє на період воєнного стану проведення атестації:

  • лікарів (провізорів)
  • професіоналів із вищою немедичною освітою, які працюють у сфері охорони здоров’я
  • молодших спеціалістів із медичною освітою
  • фармацевтів

За які сертифікати отримаєте бали БПР у 2022-му

Поновити атестацію заплановано через 60 днів після закінчення воєнного стану. А строк дії сертифікатів спеціаліста і посвідчень про кваліфікаційну категорію, який спливає у період дії воєнного стану, продовжується на 1 рік. Для цього керівник закладу охорони здоров’я за місцем роботи медика має видати спеціальний наказ.

Наче все зрозуміло, але річ у тому, що Наказ № 1415 практично дослівно дублює норми наказу МОЗ із такою самою назвою від 07.03.2022 № 426 (далі — Наказ № 426).

Зауважимо, що дію Наказу № 426 ніхто не скасовував. І ми повідомляли вам про зупинення атестації на період воєнного стану та продовження строків дії сертифікатів і посвідчень ще в березні. Навіщо міністерство продублювало норми — невідомо. Порівняйте самі:

Наказ № 426

Наказ № 1415

1. Зупинити проведення атестації на підтвердження звання лікаря (провізора)-спеціаліста, атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій лікарям (провізорам), атестації на підтвердження звання спеціаліста та атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій професіоналам з вищою немедичною освітою, які працюють у сфері охорони здоров'я, атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій молодшим спеціалістам з медичною освітою та фармацевтам на період дії воєнного стану в Україні.

1. Зупинити проведення атестації на підтвердження звання лікаря (провізора)-спеціаліста, атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій лікарям (провізорам), атестації на підтвердження звання спеціаліста та атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій професіоналам з вищою немедичною освітою, які працюють у сфері охорони здоров’я, атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій молодшим спеціалістам з медичною освітою та фармацевтам на період дії воєнного стану в Україні.

2. Поновити проведення атестації працівників сфери охорони здоров'я у строк 60 днів після припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

2. Проведення атестації працівників сфери охорони здоров’я поновити через 60 днів після припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

3. Установити, що термін дії сертифікатів лікаря (провізора)-спеціаліста, сертифікатів спеціаліста, посвідчень про кваліфікаційну категорію, який спливає у період дії воєнного стану, та посвідчень лікарів про кваліфікаційну категорію, які планували пройти атестацію протягом року після закінчення п'ятирічного строку з дати попередньої атестації, продовжується на 1 рік наказом керівника закладу охорони здоров'я за місцем роботи.

3. Установити, що термін дії сертифікатів лікаря (провізора)-спеціаліста, сертифікатів спеціаліста, посвідчень про кваліфікаційну категорію, який спливає у період дії воєнного стану, та посвідчень лікарів про кваліфікаційну категорію, які планували пройти атестацію протягом року після закінчення п’ятирічного строку з дати попередньої атестації, продовжується на 1 рік наказом керівника закладу охорони здоров’я за місцем роботи.

Нагадуємо також, що набирати бали безперервного професійного розвитку через війну цьогоріч не обов’язково. Водночас МОЗ зняло ліміт на дистанційне навчання (наказ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 446» від 24.03.2022 № 520).

Раніше ми повідомляли, що медики зможуть отримати пільговий кредит під 3% річних.

Ольга Дубина,
головний редактор Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як побудувати культуру управління у медичному закладі, щоб досягати найкращих результатів

Питання ефективного управління персоналом ЗОЗ стоїть на першому місці в структурі управління. Тож читайте у статті про те, як враховувати внутрішні проблеми та обґрунтовувати вибір рішення відповідно до ситуації
3360

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
43570

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Національна сертифікація керівників закладів охорони здоров'я — 2025»

Після навчання ви успішно проходитимете перевірки держорганів, не матимете проблем із ліцензією, пацієнтами та працівниками вашого закладу
10417

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді