НСЗУ повернула доплату за інсуліни

КМУ ухвалив постанову «Про внесення зміни до Порядку реімбурсації лікарських засобів» від 12.07.2022 № 780

НСЗУ повернула доплату за інсуліни

Із 15 липня 2022 року пацієнти отримуватимуть 29 препаратів інсуліну з незначною доплатою. Як і до війни, це 15% від роздрібної вартості препарату, а 85% аптеці відшкодує НСЗУ.

✎ 47 препаратів залишаються безплатними.

Усі інсуліни пацієнти зможуть отримати за електронним рецептом або, якщо лікар не має доступу до ЕСОЗ, паперовим.

Оплата праці під час війни: відповіді на запитання

Нагадаємо: на початку війни уряд скасував доплату на всі інсуліни, щоб у важкий час підтримати пацієнтів, які потребували безперервного доступу до життєво важливих ліків. За даними ЕСОЗ з 12 березня по 12 липня українці скористалися безплатним інсуліном за майже півмільйоном (495 877) електронних рецептів. НСЗУ відшкодувала аптекам 100% вартості інсулінів, які підлягають реімбурсації. Усього з березня це майже 400 млн грн (399 026 072 грн).

Оскільки нині держава прагне максимально раціонально використовувати державні кошти та ресурси, щоб гарантувати усім пацієнтам рівний доступ до медичних послуг та ліків, НСЗУ повертається до попередніх умов та правил програми реімбурсації. Це дасть змогу забезпечити гарантований державою обсяг безплатних медичних послуг для всіх українців і зберегти доступність препаратів за програмою «Доступні ліки», зокрема препаратів інсуліну.

Держава і надалі гарантує пацієнтам з цукровим діабетом безплатне базове лікування інсулінами. Воно залежить від категорії, яку визначає для пацієнта ендокринолог, і передбачає призначення або препаратів інсуліну людини або аналогів відповідної форми. Ті пацієнти, хто бажає отримувати інсулін іншого типу або виду, можуть отримати його з доплатою 15% від вартості препарату.

НСЗУ анонсує, що з наступного року в межах програми реімбурсації відшкодовуватимуть не лише лікарські засоби, а й медвироби. Їх за Програою медичних гарантій пацієнти отримуватимуть за електронним рецептом безплатно або з частковою доплатою. Так, пацієнтів з діабетом, яким життєво важливо контролювати цукор, у такий спосіб забезпечать тест-смужками.

Раніше ми розповідали, як зареєструватися і почати працювати в ЕСОЗ.

За матеріалами сайту НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді