Що потрібно знати про холеру та як захиститися: розповідає ЦГЗ

МОЗ та Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) розробили буклет про холеру. Ознайомтеся самі та розкажіть пацієнтам про небезпеку цього захворювання

Що потрібно знати про холеру та як захиститися: розповідає ЦГЗ

ХолераСкачати буклет

Холера здатна спричиняти важку гостру водянисту діарею зі зневодненням. Вона вражає і дітей, і дорослих. Якщо її не лікувати, то впродовж кількох годин вона може призвести до смерті.

Людина може захворіти на холеру внаслідок вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae. У багатьох людей захворювання минає безсимптомно або з легкими чи помірними симптомами.

Очищуємо та дезінфікуємо об’єкти внутрішнього середовища ЗОЗ

Основні симптоми холери:

  • діарея, що виникає раптово
  • дуже рідкі випорожнення, що можуть мати білий колір і схожі на «рисовий відвар»
  • нудота і блювання — можливі
  • судоми в м’язах, найчастіше в литках — можливі
  • ознаки зневоднення, зокрема запалі очі, посиніння губ і вух
  • зниження
    • температури тіла
    • еластичності шкіри, як-от коли зморшка шкіри після пощипування на тильній поверхні передпліччя або кисті руки розпрямляється повільно

Симптоми з’являються здебільшого в період від 12 годин до 5 днів після вживання зараженої їжі або води.

✅✅✅ Наказ № 1614: нові правила інфекційного контролю

Лікування

Холеру легко вилікувати. Більшість людей одужує за умови швидкого введення розчину для пероральної регідратації (РПР).

Якщо помічаєте в людини діарею, блювання або зневоднення, дайте їм безпечної води та розчин для РПР. Якщо ви не впевнені в якості води, доведіть її до кипіння перед вживанням або ж використовуйте бутильовану воду.

РПР можна придбати в аптеці у формі пакетованого саше, яке відтак змішати з водою, або розчину суміші оральних регідратаційних солей.

УВАГА! У жодному разі не потрібно давати хворому вживати лікарські засоби, що зупиняють перистальтику кишківника, адже це може призвести до посилення інтоксикації й динамічної кишкової непрохідності.

Щоб приготувати РПР вдома:

  1. Вимийте руки та посуд, у якому готуватимете розчин, чистою водою із мийним засобом, обполосніть чистою водою
  2. У 1 літр води додайте 6 чайних ложок цукру і 1⁄2 чайної ложки солі й перемішайте.

    Використовуйте безпечну воду — кип’ячену чи дезінфіковану іншим способом.

  3. Дайте хворому РПР. Простежте, щоб він приймав його повільно й невеликими ковтками після кожного випорожнення рідким калом, аж поки діарея не зникне.

У період лікування не рекомендують вживати підсолоджені газовані напої, солодкі соки, солодкий чай, особливо дітям.

Якщо у хворого спостерігають ознаки сильного зневоднення — неможливість пити, сонливість і темна сеча, — важливо звернутися по невідкладну медичну допомогу. Сильне зневоднення, особливо в дітей чи літніх людей, може призвести до смерті.

✅✅✅ СОП «Приготування робочого розчину дезінфекційного засобу»

Профілактика

Щоб не захворіти, дотримуйтеся простих правил:

  1. Використовуйте чисту та безпечну воду для пиття і приготування їжі
  2. Ретельно готуйте й безпечно зберігайте їжу
  3. Часто мийте руки чистою водою з милом, особливо коли повертаєтеся додому, після туалету й під час приготування їжі

Яка вода та їжа безпечні

Якщо маєте можливість, використовуйте бутильовану воду.

Фільтруйте воду, якщо вона брудна чи каламутна на вигляд. Як фільтр використовуйте чисту тканину, паперовий рушник, фільтр для кави чи спеціальний фільтр для води. Якщо такої змоги немає, залиште воду відстоятися в посудині і злийте чисту воду.

Після видалення брудних частинок вода не стає придатною для пиття. Перед вживанням її важливо кип’ятити або дезінфікувати іншим способом.

Щоб знищити мікроби і зробити воду придатною для пиття, закип’ ятіть її до утворення бульбашок на поверхні в чайнику чи каструлі. Відтак дайте охолонути природним шляхом, не додавайте лід. Зберігайте кип’ячену воду в чистій закритій ємності, щоб захистити її від повторного забруднення під час зберігання.

УВАГА! Залиште воду постояти щонайменше 30 хвилин, перш ніж пити її.

Кип’ячену воду використовуйте для пиття, чищення зубів, очищення ран і приготування їжі.

Щоб бути певними в безпечності їжі, яку вживаєте:

  • підтримуйте чистоту
  • розділяйте сиру їжу та готову
  • ретельно термічно обробляйте їжу
  • зберігайте їжу правильно
  • ретельно мийте свіжі продукти перед вживанням

Раніше головний санлікар розповідав про ситуацію з холерою в Україні.

За матеріалами сайту ЦГЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5653

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
124337

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді