Чи звільняються пацієнти ЗПТ від військової служби

Пацієнти, які отримують лікування з використанням препаратів замісної підтримувальної терапії (далі — пацієнти ЗПТ) — це особи із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів зі встановленим діагнозом залежності згідно з МКХ-10: F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів».

Чи звільняються пацієнти ЗПТ від військової служби

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України — конституційний обов’язок громадян України. Це питання в Україні регулює Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII. Загальна мобілізація оголошена Указом Президента України від 24.02.2022 № 65/2022.

5 запитань і відповідей про військовий облік жінок

Проте є категорії населення, які не придатні до військової служби й не підлягають призову під час мобілізації. До них належать люди, які визнані:

  • в установленому порядку особами з інвалідністю
  • відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії) (ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII)

Перелік хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, затверджений наказом Міноборони від 14.08.2008 № 402, визначає:

Стаття 15

Включено: розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин F10-F19 (алкоголю, опіоїдів, канабіоїдів, седативних, снодійних, кокаїну, галюциногенів, летючих розчинників, наркотичних засобів та інших)

а) при синдромі залежності з різкими, стійкими психічними розладами

Непридатні до військової служби з виключенням із військового обліку

б) при синдромі залежності з помірними або незначними психічними розладами

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

А отже, пацієнти ЗПТ не підлягають мобілізації і звільняються від проходження військової служби.

Люди, які отримали повістки, зобов’язані звернутися до військових комісаріатів, щоби пройти військово-лікарську комісію та отримати її висновок (залежно від синдрому залежності) про виключення з військового обліку/непридатність до військової служби в мирний час, обмежену придатність у воєнний час.

Раніше ФССУ відновила направлення на реабілітаційне та санаторно-курортне лікування.

За матеріалами ЦГЗ



Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді