Діти до 6 років, вчасно не вакциновані від поліомієліту, отримають щеплення наприкінці січня

UA RU
МОЗ планує розпочати вакцинацію від поліомієліту в кінці січня. Для цього медпрацівники використовуватимуть інактивовану поліовакцину. Після цього відбудеться три тури додаткової імунізації дітей до 6 років оральною поліовакциною

Діти до 6 років, вчасно не вакциновані від поліомієліту, отримають щеплення наприкінці січня

✅✅✅ Порядок проведення профілактичних щеплень

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей вакцинують від поліомієліту у віці:

  • 2, 4, 6 і 18 місяців
  • 6 і 14 років

Як оформити та подати документи до Держлікслужби

Діти віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення вчасно або не отримали їх узагалі, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною (ІПВ).

Вакцинація має розпочатися наприкінці січня 2022 року. Після завершення цього раунду буде проведено три тури додаткової імунізації оральною поліовакциною (ОПВ).

«Поліомієліт загрожує величезній кількості невакцинованих та не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення. Я закликаю батьків негайно перевірити, чи зробили вони всі щеплення своїм дітям. Якщо є порушення календаря щеплень або пропущені вакцинації, потрібно звернутися до педіатра чи сімейного лікаря та зробити щеплення», — заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

У державних закладах охорони здоров’я щеплення від поліомієліту можна зробити безплатно. Ця вакцина входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень.

«Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні», — наголошує МОЗ.

План щеплення дітей МОЗ затвердило наказом № 2922 від 30.12.2021. Документ розробили після того, як вірус виявили у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті восени 2021 року.

Довідка. Поліомієліт — небезпечне вірусне захворювання, яке може спричинити невиліковний параліч і навіть смерть. Часто носії поліо не мають жодних симптомів хвороби або плутають їх із симптомами ГРВІ чи розладу шлунку, проте продовжують інфікувати інших, якщо ті не мають достатньої кількості щеплень.

Середній рівень охоплення щепленнями від поліомієліту в Україні ледь перевищує 71% за необхідних 95%. Зокрема, щеплення від поліо отримали:

  • перші три (у віці до 1 року) — 73,3% дітей
  • четверте (у 18 місяців) — 73,5%
  • п’яте (у 6 років) — 72%
  • шосте (у 14 років) — 68,7%

Нагадаємо, щеплення проти COVID-19 стане обов’язковим для працівників ЗОЗ із 31 січня 2022 року.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4882

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115547

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8655

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11459

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді