Європейські банки надали кредит Україні на проведення вакцинації проти COVID-19

UA RU
10 грудня Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), банк ЄС, надав Україні 50 млн євро в кредит. Ці кошти підуть на закупівлю вакцин проти коронавірусу

Україна взяла в кредит 50 млн євро на вакцинацію проти COVID-19

Кредитні кошти, кажуть у МОЗ, допоможуть закупити вакцини від COVID-19. Цим самим міністерство забезпечить значну частку від кількості, яку передбачає національний план вакцинації України у 2022 році.

Програма медичних гарантій — 2022: вебінар

50 млн євро на протидію COVID-19 ЄІБ перепрофілював із чинної фінансової угоди — «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України» (ПРМІУ/UMIP). Її ЄІБ та Україна підписали ще 2015 року. Загальна сума договору — 400 млн євро.

Угоду про перепрофілювання 50 млн євро Україна ратифікувала у жовтні 2021 року. Ця фінансова операція — частина загальної ініціативи Team Europe щодо реагування на виклики пандемії COVID-19.

«Як одні з головних фінансових партнерів України та частина ініціативи Team Europe, ми раді підтримати зусилля Уряду України у боротьбі проти COVID-19, — каже голова представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Ерік де Загон. — Для швидшого залучення коштів нам вдалося внести зміни до вже затвердженого і чинного кредиту. 50 млн євро, перепрофільовані задля цієї мети, будуть використані для оперативної закупівлі вакцин. Це необхідний крок для боротьби з викликами COVID-19 у сферах охорони здоров’я й економіки, а також для забезпечення кращого майбутнього».

✅✅✅ План роботи лікаря на рік

На думку голови Представництва ЄС в Україні, посла Матті Маасікаса, кредит допоможе Україні оперативно реагувати на пандемію та відновитися після неї.

«Підтримка закупівлі вакцин, на додаток до вже залученої від ЄС допомоги у боротьбі проти COVID-19, пришвидшить процес вакцинації в Україні. Ми віримо, що цей крок стане вагомим внеском у захист українського населення, зменшить навантаження на медичних працівників і лікарні, а також сприятиме стійкості системи охорони здоров’я України в майбутньому», — додав він.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підкреслив, що завдяки додатковій підтримці від ЄІБ МОЗ продовжує:

  • забезпечувати належне фінансування для підтримки системи охорони здоров’я України
  • посилювати заходи захисту населення у відповідь на кризу COVID-19

За кошти, надані ЄІБ, вакцини від COVID-19 закуповуватиме компанія Crown Agents, яку раніше затвердив КМУ.

Нагадаємо, раніше КМУ збільшив видатки на трансплантацію в поточному році.

За матеріалами МОЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62475

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді