Підприємства, заклади та установи незалежно від форм власності в період епідемічного підйому захворюваності на грип та ГРІ згідно з наказом МОЗ від 06.11.2015 № 732 повинні:
- дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог до регламентованого мікроклімату та режиму провітрювання приміщень, вологого прибирання з використанням засобів дезінфекції, що дозволені законодавством до застосування;
- забезпечити тимчасове відсторонення від роботи працівників у разі появи симптомів грипу та ГРІ їх медичним працівником (в разі відсутності — медичним працівником закладу за територіальним принципом), встановлення медичного спостереження за особами, які перебували в контакті, протягом семи днів;
- проводити неспецифічну профілактику грипу та ГРІ;
- забезпечити працівників, безпосередньо зайнятих обслуговуванням населення, засобами індивідуального захисту органів дихання із заміною їх кожні чотири години;
- забезпечити працівників милом або антисептиками для дотримання ними правил особистої гігієни;
- забезпечити наявність у загальнодоступних місцях (на інформаційних стендах, табло тощо) інформації, пам’яток з профілактики грипу та ГРІ.
У міжепідемічний та передепідемічний періоди захворюваності на грип та ГРІ на підприємствах, у закладах та установах незалежно від форм власності їх медичні працівники (в разі відсутності — медичні працівники закладу за територіальним принципом):
- складають плани з профілактики грипу та відбір контингентів осіб, які підлягають щепленню проти грипу;
- контролюють створення необхідного запасу мийних і дезінфекційних засобів;
- проводять санітарно-освітню роботу щодо профілактики грипу та ГРІ, доцільності проведення профілактичних щеплень проти грипу працівниками установи або підприємства.