Невакцинованих працівників не допустять до роботи: коли і для представників яких професій це станеться

UA RU
8 листопада набуде чинності наказ МОЗ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 № 2153. Про це нагадав заступник міністра охорони здоров’я — головний санітарний лікар Ігор Кузін під час спільного брифінгу із в.о. голови Держпраці Ігорем Дегнерою

Зміни в медичному законодавстві у 2021 році

Згідно з наказом, обов’язковим щепленням проти COVID-19 підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів
  • закладів освіти

Із 8 листопада невакцинованих проти COVID-19 працівників, які підлягають обов’язковим щепленням, не допустять до роботи

⚡ Як рахувати години роботи з ковідними хворими для доплати до 300%?

«Працівники вказаних організацій потрапили у цей перелік, у першу чергу, для забезпечення безперебійної та безпечної роботи органів виконавчої влади на національному та місцевому рівнях та закладів освіти», — пояснив Ігор Кузін.

За словами заступника міністра, працівники вказаних підприємств мають високий ризик захворіти на COVID-19, оскільки під час роботи багато контактують із людьми. Навіть один інфікований працівник ризикує інфікувати всіх колег, які перебували з ним у контакті. До того ж доведеться самоізолюватися великій кількості працівників.

Про те, як саме роботодавець має відстороняти невакцинованих співробітників, розповів Ігор Дегнера.

«У першу чергу керівник підприємства має проінформувати працівників про правові наслідки у випадку ухилення або відмови від щеплення. Йдеться про відсторонення від роботи без збереження заробітної плати до часу усунення причин, які зумовили відсторонення — тобто отримання щеплення», — наголосив Ігор Дегнера.

Якщо працівник ухиляється або відмовляється вакцинуватися, керівник підприємства має скласти відповідний акт. Однак якщо працівник отримав принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19, про ухилення або відмову вже не йдеться. Таких працівників відстороняти від роботи не можна.

Головний санітарний лікар наголосив, що не можуть бути відстороненими від роботи і працівники, які мають протипоказання до вакцинації. Для цього вони мають надати відповідний медичний висновок, який видасть заклад охорони здоров’я.

Форма такої довідки поки що перебуває на затвердженні у Центральних органів виконавчої влади. Ігор Кузін підкреслив, що у документі не буде вказано діагноз, а тому керівник може вимагати її цілком законно.

Нагадаємо, раніше ВРУ ухвалила 5 рішень, що вплинуть на систему охорони здоров’я.

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62475

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді