За яких умов МОЗ дозволило щеплювати проти COVID-19 дітей від 12 років

UA RU
Підлітків віком 12—17 років можна вакцинувати проти коронавірусної хвороби, якщо вони отримали всі планові щеплення згідно з Національним календарем

 

Виплати медпрацівникам за роботу, пов'язану з вакцинацією: вебінар

МОЗ рекомендує щепити від COVID-19 дітей 12+, які не належать до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19. Обов’язкова умова — наявність у них усіх обов’язкових рутинних щеплень. Відповідні рекомендації, які розробила Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики, МОЗ ухвалило наказом від 13.10.2021 № 2234.

МОЗ назвало умову, за якої можна щеплювати проти COVID-19 дітей віком 12+

✅✅✅ Вакцинація дітей від COVID-19: кого щеплювати та які особливості

«В Україні наразі достатньо вакцини від COVID-19, щоб захистити людей із груп ризику. За прикладом провідних країн світу ми відкрили можливість щепитися від цієї хвороби для всіх підлітків віком 12—17 років. При цьому пріоритетними групами для вакцинації від COVID-19 залишаються літні люди, дорослі із супутніми хворобами, медичні працівники та освітяни», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Дітей віком від 12 років МОЗ рекомендує щеплювати вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech. Використовувати вакцину слід за тією ж схемою, що й для дорослих, — дві дози по 0,3 мл з інтервалом у 21—28 діб.

Перш ніж робити щеплення, лікар має отримати документи, що підтверджують наявність у дитини всіх планових щеплень згідно з Національним календарем щеплень (форма 063/о). Їх надає сама дитина, її батьки або опікуни.

Якщо дитина не отримала необхідних щеплень та не має протипоказань до них, то вона має зробити ці щеплення. Лише після цього зможе вакцинуватися проти COVID-19.

Інтервал між введенням вакцини проти COVID-19 та проти інших інфекційних хвороб має становити щонайменше 14-днів. Винятки:

  • екстрена вакцинація
  • вакцинація проти грипу

Ці щеплення можна робити безвідносно до часу введення вакцини Comirnaty.

Вакцинація дітей до 16 років відбувається за обов’язкової згоди батьків чи опікунів.

«Вакцина Comirnaty пройшла усі необхідні дослідження для дітей віком 12—17 років, які довели її ефективність та безпечність. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США на середину жовтня, вона на 93% ефективна проти госпіталізації підлітків віком 12—18 років», — кажуть у МОЗ.

Наразі вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech дозволена для використання для дітей від 12 років у більшості країн, що застосовують цей препарат, як-от:

  • США
  • Канада
  • Австралія
  • Японія
  • країни ЄС тощо.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що у США проти COVID-19 щеплюватимуть дітей віком від 5 років.

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5366

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
119506

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9344

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
12283

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді