Нацстратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні: навчання медичних працівників

UA RU
Понад 14 тис. сімейних лікарів та 1,5 тис. лікарів МСЕК навчатимуться застосовувати Міжнародну класифікацію функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я. А близько 140 тисяч людей з інвалідністю отримають спрощені маршрути. Ці та інші заходи передбачає Нацстратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні

Атестація лікарів у запитаннях і відповідях

Під час засідання Ради безбар’єрності за участю першої леді Олени Зеленської та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля було погоджено масштабний План заходів на 2021—2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

✅✅✅ Вища школа керівника медзакладу: як навчатися

Програма безбар’єрності : навчання для понад 15,5 тис. лікарів та зміна маршруту пацієнтів

План передбачає понад 250 ініціатив, об’єднаних у 7 ключових проєктів. Вони відповідають за найбільші виклики, пов’язані з суспільними бар’єрами.

Зокрема, МОЗ розпочинає навчальні програми із застосування Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (МКФ). Навчання пройдуть медичні працівники в кількості:

  • понад 14 тис. — сімейні лікарі
  • 1,5 тис. — лікарі медико-соціальної експертизи

«Це перший етап такого навчання, але пацієнти вже матимуть фахових медичних працівників», — кажуть у МОЗ.

Використання МКФ суттєво покращить якість надання послуг. Іншими словами — такі послуги будуть зручними та виходити із реальних потреб пацієнта. Сама розробка та впровадження нових підходів до визначення статусу «особа з інвалідністю» чи «дитина з інвалідністю» на підставі реабілітаційного обстеження автоматизується. Це, обіцяють у МОЗ, зробить медико-соціальну експертизу об’єктивною, прозорою та зрозумілою для суспільства.

Також зміниться маршрут пацієнта — близько 140 тис. людей з інвалідністю отримають спрощену та зручну послідовність взаємодії з державою.

«Реабілітаційна допомога, незалежно від наявності або відсутності статусу «особа з інвалідністю», нарешті буде ефективною та якісною для кожного пацієнта, чого взагалі ніколи не було в державі. Здорова Україна — це Україна де кожен громадянин важливий та має необхідну підтримку від держави», — наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Нагадаємо, раніше МОЗ планувало зобов’язати заклади дублювати звукову інформацію текстами або перекладати жестовою мовою.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
38138

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Національна сертифікація керівників закладів охорони здоров'я — 2024»

Після навчання ви успішно проходитимете перевірки держорганів, не матимете проблем із ліцензією, пацієнтами та працівниками вашого закладу
9924

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді