У МОЗ обговорили реформування медицини та децентралізацію

Наразі представники Міністерства охорони здоров’я України, відомств та організацій ведуть активну дискусію щодо узгодження децентралізації та реформування охорони здоров’я. Основним питанням є зміни у принципах фінансування закладів охорони здоров’я. Сторони розглядають декілька можливих варіантів, з огляду на новий адміністративний поділ

Міністерство охорони здоров’я України запросило 17 червня представників Міністерства фінансів України, Світового банку, проектного офісу Національної ради реформ, громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», Асоціації міст України, а також регіональних закладів охорони здоров’я до експертного обговорення питань, що виникають на межі реформи галузі охорони здоров’я та децентралізації.

Предметом дискусії стало визначення рівня урядування, що має бути базовим у фінансуванні охорони здоров’я. За планами децентралізації на базі так званих «госпітальних округів» утворюються адміністративно-територіальні одиниці — нові райони, вони ж «повіти». Експерт «Реанімаційного пакету реформ» Юрій ГАНУЩАК підкреслює оптимальність саме цього рівня для фінансування галузі охорони здоров’я.

Ігор ПЕРЕГІНЕЦЬ, один із заступників Міністра охорони здоров’я України, наполягає на тому, що нерозділення первинного і вторинного рівнів медичної допомоги (між громадами та новими районами) є принциповим. До того ж, важливим є об’єднання фінансування на одному рівні урядування, і, на думку Міністерства, це має бути саме рівень областей.

Рівень нових районів при цьому теж вважають прийнятним, але за умов чіткого розмежування замовника і надавача медичних послуг. За словами Ігоря ПЕРЕГІНЦЯ, недотримання цієї вимоги спричинить «консервацію» чинної неефективної системи.

Продовження дискусії щодо узгодження двох реформ заплановане на 23 червня.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді