МОЗ планує уніфікувати державний реєстр лікарських засобів

UA RU
Спеціалісти МОЗ розробляють кодифікацію лікарських засобів. Код міститиме назву виробника лікарського засобу, дозування, торгове найменування, лікарські форми, типи первинної упаковки та кількість у ній лікарських засобів. Про це під час брифінгу заявила заступниця міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова

Електронні трудові в запитаннях і відповідях

У МОЗ, за словами заступниці міністра, виявили потребу в уніфікації державного реєстру лікарських засобів. Така система дасть змогу поєднати всі бази даних за допомогою унікального кодування кожного препарату.

МОЗ планує уніфікувати державний реєстр лікарських засобів

«Схожі практики вже існують у багатьох розвинених країнах та суттєво спрощують облік та моніторинг ліків», — пояснила Світлана Шаталова.

МОЗ розглядає різні підходи до уніфікації ліків, розповіла заступниця міністра. Один із них — кодування за допомогою букв та цифр. Такий код міститиме дані, як-от:

  • назва виробника лікарського засобу
  • дозування
  • торгове найменування
  • лікарські форми
  • типи первинної упаковки
  • кількість лікарських засобів в упаковці

Кожну частину коду планують формувати на основі затверджених словників лікарських засобів, форм і метрик та узгоджувати з державним реєстром лікарських засобів України.

«Загалом приблизно 23 уніфіковані букви та цифри, які будуть зрозумілі кожному фахівцю — від аптекаря до лікаря, який буде виписувати рецепт», — запевнила Світлана Шаталова.

Також заступниця міністра нагадала, що МОЗ завершує технічне завдання для розробки електронної системи управління замовленнями ліків та медичних виробів, їх залишками, збором потреби, графіками постачання й планування. За словами Світлани Шаталової, МОЗ планує запустити програмний модуль щодо списання ліків через електронні рецепти вже до кінця 2021 року.

Нагадаємо, раніше МОЗ підготувало наказ про електронні лікарняні.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді