Як надавати первинну медичну допомогу за договором з НСЗУ в 2021 році

У Програмі медгарантій — 2021 на первинну медичну допомогу передбачено понад 20,6 млрд грн. Прийом пропозицій на укладення договорів від закладів первинки ще триває

ТЕСТ: Програма держгарантій 2021

Станом на 18:00 22 березня свої пропозиції подали понад 1800 закладів. З них 464 лікарі-ФОП і 190 приватних закладів.

Тариф

Тариф на медичні послуги з надання первинної медичної допомоги становить 651 грн на рік за одного пацієнта з декларацією. Але до тарифу також застосовують коригувальні коефіцієнти залежно від вікової групи пацієнта. Як НСЗУ платитиме закладам або лікарям-ФОП за пацієнтів — дивіться в Таблиці:

Вік пацієнта, років

Тариф, грн на рік

0—5

1606

6—17

883

18—39

401

40—64

481

понад 65

802

Також має значення місцевість, у якій лікар надає первинну медичну допомогу. Наприклад, якщо населений пункт має статус гірського, то до тарифу з урахуванням вікових коефіцієнтів застосовують коригувальний коефіцієнт 1,25. Тобто за одну дитину до п’яти років, яка мешкає у гірській місцевості, заклад або лікар-ФОП отримає понад 2000 грн.

Як надавати первинну медичну допомогу за договором з НСЗУ в 2021 році

Фінансування. Кількість надавачів ПМД

Загалом НСЗУ виплатила закладам первинки понад 42,5 млрд грн, починаючи з 2018 року. За весь цей час співпраці з НСЗУ найбільше коштів отримали:

Заклад

Отримані кошти, млн грн

ЦПМСД Житомирської міської ради

325

Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради

291

ЦПМСД № 1 Оболонського району міста Києва

250

Очікувана кількість надавачів первинної допомоги, які працюватимуть за контрактом з НСЗУ у 2021 році, збільшиться. Наразі договір з НСЗУ на надання первинної медичної допомоги мають 1696 закладів. А пропозиції на співпрацю з 1 квітня вже подали на 108 більше. Це свідчить про те, що закладам, включно з приватними та лікарями-ФОП, вигідно співпрацювати за контрактом з НСЗУ.

Медичні послуги

Незалежно від того, чи пацієнт уклав декларацію з лікарем первинки, що працює в комунальному ЗОЗ, приватному ЗОЗ чи як ФОП, він отримає повний обсяг медичних послуг, передбачений ПМГ — 2021. Зокрема, це:

  • лікування пацієнтів з COVID-19, незалежно від наявності в пацієнта декларації про вибір лікаря
  • діагностика та лікування найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб
  • обстеження, аналізи та тести

Також лікар первинки виписує електронні рецепти та направлення, оформлює довідки, листки непрацездатності, проводить вакцинацію згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Нове! Доплати за виконання індикаторів якості

У 2021 році НСЗУ запровадила для первинки індикатори якості, які стосуються досягнення необхідного рівня вакцинації дітей відповідно до Календаря щеплень. Оцінювання проводитимуть раз на три місяці. Оплата за результатами оцінювання розпочинається з 1 вересня 2021 року. Обсяг доплати становитиме 5% обсягу фактичних оплат, проведених у відповідні три місяці. Це додаткові кошти, які заклад може отримати як плюс до капітаційної ставки. Якщо заклади не досягнуть поставлених індикаторів якості, їх не штрафуватимуть. На доплату за індикаторами якості в бюджеті ПМГ — 2021 передбачено 0,5 млрд грн.

За матеріалами НСЗУ

Як надавати первинну медичну допомогу за договором з НСЗУ в 2021 році
Анна Леусголовний редактор журналу «Управління закладом охорони здоров’я»
✅ Терміни, на які звернути увагу ✅ Принципи співпраці з НСЗУ ✅ Важлива роль класифікаторів ✅ Тарифи на пакети медпослуг

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді