Держкомісія ТЕБ та НС ухвалила рішення посилити карантин

На засіданні 18 лютого Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила рішення посилити карантинні обмеження, контроль за їх дотриманням, а також підвищити спроможність медичної системи приймати більшу кількість хворих

Нові правила інфекційного конт­ролю для ЗОЗ

На засіданні розглядали епідемічну ситуацію, пов’язану з поширенням СОVID-19, у західних регіонах держави — Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Житомирській та Чернівецькій областях. У цих регіонах зафіксовано зростання захворюваності.

За словами Віктора Ляшка, ситуація з підвищенням захворюваності наприкінці лютого була очікуваною. Зазвичай у цей період щороку зростає число хворих на ГРВІ. Тож посилені карантинні заходи, які проводили в січні, покликані були збити пік захворюваності. Завдяки цьому «вдалося втримати ситуацію» і медична система на сьогодні здатна витримати додаткове навантаження. Наразі ситуація контрольована. Водночас визначили лікарні, де за потреби розгорнуть додаткові ліжко-місця для хворих на СОVID-19, і забезпечили їх киснем.

Віктор Ляшко наголосив, що заходи мають бути комплексними. І без посилення карантинних обмежень та контролю за ними, зокрема, з боку керівництва областей, ситуацію утримати буде вкрай складно. Також головний санлікар країни акцентував на шкідливості тривалого самолікування, коли люди звертаються по медичну допомогу на пізніх стадіях. Адже це призводить до тривалого і складного лікування в медзакладах.

✅✅✅ Уряд ухвалив зміни до Програми держгарантій медичного обслуговування населення

Держкомісія ТЕБ та НС ухвалила рішення посилити карантин

Під час засідання комісії заслухали очільників областей, де зафіксовано зростання показників захворюваності, визначили проблеми, які є локальними для кожного регіону. Однак спільною є проблема нечіткого дотримання карантинних обмежень, порушення роботи закладів, зокрема, громадського харчування, розважальних тощо.

Комісія прийняла рішення про посилення контролю за дотриманням карантинних обмежень, у тому числі й з боку керівництва ОДА. Наразі до перевірок залучають працівників поліції, Держпродспоживслужби, представників місцевої влади, і ці заходи потрібно продовжувати та посилювати.

Важливо перервати ланцюг захворюваності, вчасно вжити необхідні превентивні заходи. Держкомісія ТЕБ та НС рекомендувала, за потреби, на місцевому рівні приймати рішення про обмеження на окремих територіях, де зафіксували спалахи захворювання. Ідеться, зокрема, про відвідування навчальних закладів, роботу закладів харчування та відпочинку, контроль в’їзду/виїзду до населених пунктів тощо. Обмеження слід вводити згідно із Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III.

Водночас заплановано створити резервний фонд ліжко-місць, де за потреби оперативно розміщатимуть хворих на СОVID-19.

За матеріалами КМУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4881

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115539

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11457

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді