Із 1 лютого та 1 квітня у Львівській та Київській областях відповідно може запрацювати аеромедична евакуація

У регіонах, залучених до пілотного проєкту з аеромедичної евакуації, щонайменше сім мільйонів громадян зможуть отримати максимально швидкий доступ до вторинної та третинної медичної допомоги в ургентних ситуаціях. Про це йдеться в пояснювальній записці до проєкту постанови, яка має запустити аеромедичну евакуацію в Україні

⭐ Зміни в медичному законодавстві за грудень ⭐

КМУ запропонував на громадське обговорення проєкт постанови «Про деякі питання створення єдиного аеромедичного простору в Україні». Нею планує затвердити:

  • Порядок транспортування анатомічних матеріалів та реципієнтів у рамках єдиного аеромедичного простору
  • Порядок реалізації пілотного проєкту з аеромедичної евакуації

✅✅✅ Передплатіть улюблений медичний журнал в редакції та отримайте подарунок

Із 1 лютого та 1 квітня у Львівській та Київській областях відповідно може запрацювати аеромедична евакуація

Жителі високогірних населених пунктів та відвідувачі карпатських рекреаційних зон часто не отримують якісну медичну допомогу через обмежену сезонну прохідність або відсутність шляхів наземної евакуації, пояснюють автори документа. Мешканці міст часто не можуть отримати вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу своєчасно через транспортне перевантаження та повільне пересування автомобілів екстреної медичної допомоги. На допомогу їм має прийти аеромедична евакуація.

«Пілотний проєкт з впровадження аеромедичної евакуації дозволить підняти надання екстреної медичної допомоги у регіонах, залучених до нього, на якісно новий рівень та гарантуватиме щонайменше семи мільйонам громадян можливість отримати максимально швидкий доступ до вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги у ситуаціях, що загрожують їхньому життю та здоров’ю», — йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови.

Зокрема, повітряним транспортом планують перевозити донорські серця. Вилучене серце може зберігати життєздатність не більше двох годин. А отже, державну авіацію залучатимуть до транспортування у випадках, коли існує ризик втратити донорський орган через тривале перевезення наземним транспортом.

«Аеромедична евакуація широко використовується системами екстреної медичної допомоги абсолютної більшості розвинених країн, проте в Україні протягом останніх семи років її регулярно використовують виключно Збройні Сили України», — додали автори документа.

Початок реалізації пілотного проєкту запланований на 1 лютого та 1 квітня 2021 року для Львівської та Київської областей відповідно.

Нагадаємо, раніше у МОЗ заявляли, що із віддалених гірських районів хворих та матеріали для трансплантації евакуюватимуть повітряним шляхом.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді