Фінансова криза в новому році: НСЗУ не продовжить дію договорів із закладами на 2021 рік

КМУ досі не затвердив Порядок реалізації Програми медичних гарантій на І квартал 2021 року. Відповідно, НСЗУ не зможе продовжити дію договорів із закладами охорони здоров’я на цей період. Про це представники НСЗУ повідомили на фейсбук-сторінці відомства

COVID-госпіталь: як створити

Програму медичних гарантій нині регулює постанова «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році» № 65 від 05.02.2020 (далі — Постанова № 65). Однак чинна вона лише до кінця року. Аби НСЗУ могла продовжувати виплачувати закладам кошти, дія договорів з медичними закладами має бути продовжена з 1 січня 2021 року до 1 квітня — поки не набере чинності нова Програма медичних гарантій. Аби в НСЗУ з’явилися підстави продовжити договори, необхідно затвердити постанову про продовження на І квартал 2021 року дії Постанови № 65.

✅✅✅ Лікарська таємниця: що потрібно знати керівнику медзакладу

Фінансова криза в новому році: НСЗУ не продовжить дію договорів із закладами на 2021 рік

Згідно з інформацією НСЗУ, 17 листопада НСЗУ подала до МОЗ відповідний проєкт постанови КМУ. Але його так і не подали до Секретаріату КМУ. І відповідно — КМУ не може розглянути його та затвердити.

«Це означає, що НСЗУ не має правових підстав продовжити договори із закладами, строк дії яких закінчується 31 грудня 2020 року. Це стосується всіх закладів в країні, у тому числі тих, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19. Відповідно, в НСЗУ не має правових підстав оплачувати медичні послуги, які надаватимуть заклади з 1 січня 2021. Це може призвести до фінансової кризи у закладах охорони здоров’я по всій країні, порушенні прав пацієнтів на безоплатну медичну допомогу, невиплати заробітної плати лікарям та іншим медичним працівникам», — йдеться в повідомленні.

Якщо дію Постанови № 65 не продовжать, це негативно позначиться й на роботі програми реімбурсації «Доступні ліки».

«Такі наслідки можуть спричинити соціальну напругу як серед пацієнтів, так і серед медичних працівників», — застерігають в НСЗУ.

Щоб не допустити такої ситуації, КМУ має якомога швидше затвердити відповідну постанову.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ розповіли, що планують затвердити новий пакет послуг для первинки.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді