МОЗ розробило план дій на випадок погіршення епідемічної ситуації: 4 рівні небезпеки

Згідно з новим планом МОЗ забезпечуватиме медичну допомогу хворим на COVID-19 за чотирма рівнями небезпеки. Зараз в Україні перший рівень. А в разі погіршення епідемічної ситуації доведеться перейти до другого. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час виступу у ВРУ

Як діяти під час епідемії коронавірусної інфекції

За словами міністра, план дій, який розробило МОЗ, ураховує спроможність системи охорони здоров’я і забезпечує надання медичної допомоги всім, хто її потребує. Він передбачає чотири рівні небезпеки.

✅✅✅ Що думаєте про це? Напишіть під постом на сторінці «Медична справа» у Facebook

МОЗ розробило план дій на випадок погіршення епідемічної ситуації: 4 рівні небезпеки

Нині кількість нових випадків захворювання на коронавірусну хворобу становить 5—7 тис. на добу. Це перший рівень небезпеки, і медична система здатна витримати таке навантаження, запевнив Максим Степанов.

«На другому рівні заповнення ліжкового фонду хворими на COVID-19 становить 70% в цілому по країні. Водночас орієнтована щоденна кількість хворих з підтвердженими випадками COVID-19 — 8—10 тис. На цьому рівні ми можемо опинитися у найближчі тижні», — застеріг міністр.

На другому рівні МОЗ збільшить кількість ліжок у закладах охорони здоров’я до 30% від усього ліжкового фонду (тобто 52 тис. ліжок) та розпочне розгортати тимчасові госпіталі поза межами закладів. Також, як розповів Максим Степанов, госпіталізованих хворих на COVID-19 лікуватиме більше медпрацівників. Для цього, зокрема, залучатимуть працівників з інших відділень.

Якщо ліжковий фонд у країні на 85% заповнять хворі на COVID-19, це означатиме третій рівень небезпеки. Орієнтована щоденна кількість хворих з підтвердженими випадками COVID-19 — 11—15 тис.

✅✅✅ Алгоритм стаціонарного лікування пацієнтів з COVID-19

«Тут, додатково до заходів другого рівня, ми будемо забезпечувати введення жорстких карантинних обмежень в країні із застосуванням повного переліку обмежень «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Буде розпочато мобілізацію всіх медичних працівників та інших категорій працівників. Організовуємо роботу відомчих закладів для цивільного населення, а також забезпечимо роботу польових шпиталів», — продовжив Максим Степанов.

Четвертий рівень небезпеки означатиме, що ресурси системи охорони здоров’я вичерпані, повідомив міністр. Щоденна кількість випадків захворювання на коронавірус перевищуватиме 15—20 тис.

«Тут ми будемо змушені запровадити активацію протоколів медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги. Я впевнений, ніхто не хоче, щоб країна опинилась на третьому—четвертому рівні. Сьогодні ВРУ зібралась вперше після власного карантину. І я сподіваюсь, що кожен та кожна в цій залі усвідомлюють, наскільки страшна ця хвороба і наскільки важливо забезпечити виконання цих правил», — підсумував Максим Степанов.

Нагадаємо, раніше заступник голови МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявляв, що у населених пунктах, де стрімко зростає кількість хворих на коронавірус, МОЗ готується розгортати мобільні госпіталі.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4881

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115539

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11457

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді