5 місяців роботи Програми медгарантій у цифрах

Програма медичних гарантій працює у повному обсязі вже 5 місяців. З 1 квітня 2020-го на нову систему фінансування перейшли заклади вторинки і третинки. До цього з липня 2018-го за новою системою працювали заклади первинки

Внутрішній аудит у ЗОЗ: як організувати і розробити документи

На сьогодні НСЗУ має укладені договори з понад 3000 надавачів медичних послуг населенню (табл.).

Вид медичної допомогиКількість законтрактованих надавачів
УсьогоПриватніФОП
Первинна1643198351
Екстрена25--
Спеціалізована1657584

НСЗУ виплатила цим закладам за надання послуг за Програмою медичних гарантій у січні—серпні 38 млрд грн. Окрім того, НСЗУ виплатила 3,5 млрд грн медичним закладам, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, або з підозрою на нього.

Для надання допомоги коронавірусним хворим НСЗУ на сьогодні законтрактувала:

  • 25 центрів екстреної медичної допомоги
  • 260 закладів, які надають стаціонарну допомогу
  • 935 закладів, в яких працюють мобільні бригади

153 заклади, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації, повністю отримали виплати за квітень.

5 місяців роботи Програми медгарантій у цифрах

На сьогодні 30 млн 400 тис. українців уклали декларації з лікарями первинки та отримують медичну допомогу від свого лікаря, а держава оплачує за послуги саме тому медзакладу, в якому працює обраний пацієнтом лікар.

Що стосується надання спеціалізованої допомоги, то у квітні—липні отримали медичну допомогу або пройшли обстеження за пріоритетними послугами понад 225 тис. пацієнтів. У Програмі медгарантій цього року визначено п’ять пріоритетних медичних послуг: лікування гострого мозкового інсульту та гострого інфаркту міокарда, допомога при пологах та в складних неонатальних випадках, інструментальні обстеження для ранньої діагностики онкозахворювань.

На сьогодні НСЗУ виплатила медзакладам за надання пріоритетних послуг 2 млрд грн.

До Програми медгарантій також входить програма реімбурсації «Доступні ліки». Відповідно до неї за рецептом лікаря пацієнти можуть безплатно або з незначною доплатою отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Нещодавно оновлений перелік «Доступних ліків» містить 264 таких лікарських засоби, 85 з них є повністю безоплатними. Отримати ліки пацієнти можуть у понад 8,5 тис. аптек по всій країні. Програмою реімбурсації користуються 2,3 млн пацієнтів. З початку року НСЗУ виплатила аптекам за надані пацієнтам «Доступні ліки» понад 600 млн грн.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді