МОЗ представило план реформи екстреної медицини

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов оприлюднив план реформування системи екстреної медичної допомоги в Україні

Міністр розповів, що нині в Україні працює 25 регіональних центрів ЕМД. У системі працює майже 40 тис. осіб, 2954 бригади, які цілодобово готові прийти українцям на допомогу.

МОЗ знає основні проблеми у сфері екстреної медицини. Вони виникли не за один день, а накопичувалися майже 30 років, серед них:

  • неправильно побудована мережа ЕМД
  • стан автопарку екстренки
  • неправильно побудовані маршрути пацієнтів
  • відсутність достовірних статистичних даних
  • відсутність алгоритмів реагування в надзвичайних ситуаціях
  • низьке фінансове забезпечення тощо

«Усі ці проблеми ми чітко розуміємо і знаємо, адже не сидимо постійно в кабінеті, а спілкуємося з медичними працівниками. Що ми плануємо зробити в 2021—2023 роках? Це ті самі КПІ, по яких можна буде оцінювати роботу міністерства і всієї медицини, яку ми будуємо», — підкреслив Максим Степанов.

МОЗ представило план реформи екстреної медицини

Заплановано, що наступного року показник дотримання нормативу із часу доїзду швидкої до пацієнта має досягти 60%. Наразі він становить лише 30%. У 2022 році цей показник має вирости до 75%, а у 2023-му — до 85%. Окрім того, МОЗ перегляне та змінить систему маршрутизації пацієнтів, тобто в який саме медзаклад мають направляти пацієнта в критичному стані.

«У 2020 році розмір фінансування ЕМД становив 6 млрд грн. Додатково уряд виділив ще 1,26 млрд грн. 922 млн грн передбачено в державному бюджеті на заміну карет швидкої допомоги, які знаходяться на балансі нашої екстренки. В цьому році ми плануємо закупити близько 400 автомобілів».

Очільник МОЗ повідомив, що у 2021 році послуги ЕМД та її фінансування має бути на рівні 15,9 млрд грн. На його думку, саме з такими цифрами можна говорити про якісну допомогу.

Також міністр сказав, що треба передбачити близько 1,6 млрд грн на закупівлю автомобілів. Цього вистачить на 700 машин. Ще 707 автомобілів МОЗ планує закупити у 2022 році.

«Це наші пріоритети та бачення екстреної медичної допомоги. Ми чітко знаємо, куди йти та в який спосіб це робити. Ми почали рухатися цим шляхом і я впевнено можу сказати, що ми в найближчі 2—3 роки зробимо еталонну екстрену медичну допомогу».

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді