Страхові виплати медикам через COVID-19: роз’яснення ФСС

Фонд соціального страхування оприлюднив Роз’яснення щодо страхових виплат медичним працівникам внаслідок захворювання на COVID-19 від 09.07.2020

Як організувати медичну допомогу онлайн

Роз’яснення містить інформацію про те, як нараховують виплати:

  • у разі настання тимчасової непрацездатності
  • у випадку інвалідності або смерті внаслідок захворювання на COVID-19

Постанова КМУ від 13.05.2020 № 394 віднесла гостру респіраторну хворобу COVID-19 до переліку професійних захворювань.

Страхові виплати медикам через COVID-19: роз’яснення ФСС

Самоізоляція

Медикам, які перебувають на самоізоляції, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Підстава для призначення допомоги — лікарняний, в якому вказана причина непрацездатності — «ізоляція від COVID-19-11».

Захворювання

Якщо медпрацівник захворів на COVID-19 у зв’язку з виконанням професійних обов’язків, то на час лікування діє норма про допомогу по тимчасовій непрацездатності, що пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.

Такому медпрацівнику виплатять 100% середньої заробітної плати.

Допомогу призначає та виплачує страхувальник за місцем роботи потерпілого.

Виплата допомоги здійснюється:

  • за перші 5 днів — за рахунок коштів страхувальника
  • з 6-го дня — за рахунок коштів ФСС

Підстава для усіх оплат втрати працездатності, пов’язаних з виконанням професійних обов’язків — листок непрацездатності та акт розслідування гострого професійного захворювання (отруєння).

Органи ФСС профінансують допомогу згідно з наданою заявою-розрахунком страхувальника, яка містить інформацію про нараховані медпрацівникам суми матеріального забезпечення.

NB! Якщо потерпілий працює за сумісництвом, оплата днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів ФСС здійснюється на підставі копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою (за наявності) за основним місцем роботи, та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Інвалідність або смерть

Постанова КМУ від 17.06.2020 № 498 затвердила Порядок здійснення страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та визначення їх розмірів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Публічна інформація в медзакладі: як відповідати на запити

Якщо медзаклад фінансується з державного або місцевого бюджету, будьте готові отримувати запити на оприлюднення інформації. Яку інформацію вважати публічною і як реагувати на запити, читайте в статті
3310

Зміни у соціальному страхуванні медичних працівників

Із 1 січня 2023 року в ЗОЗ не обов’язково має працювати комісія із соціального страхування. Відтепер рішення про призначення страхової виплати ухвалює страхувальник або уповноважені ним особи. Що ще змінилося у сфері соціального страхування у 2023 році? Розглянемо далі
8663

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді