Чи може дитина самостійно підписувати декларацію з лікарем

Дитина, якій виповнилося 14 років і яка отримала паспорт, має право самостійно підписати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем

Відпускні: як розраховувати та коригувати

Ця норма визначена в Основах законодавства про охорону здоров’я та в наказі МОЗ від 19.03.2018 № 503.

NB! Для підписання декларації індивідуальний податковий номер (ІПН) дитини не потрібен.

Кожна дитина в Україні може отримати безплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій. Для цього в неї має бути укладена декларація з педіатром чи сімейним лікарем.

З лікарем декларацію можна укласти з народження дитини. За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписують батьки. Це може зробити один із батьків. Для цього потрібні:

  • документи батька або матері (паспорт, ІПН)
  • свідоцтво про народження дитини
  • мобільний телефон

✅✅✅ Як замінити відпускників у медзакладі

Чи може дитина самостійно підписувати декларацію з лікарем

Домедична допомога дітям до семи років ► ТЕСТ

За даними опитувань U-Report серед молоді, чверть опитаних (26,6%) хотіли б отримувати консультації сімейного лікаря через соціальні мережі та месенджери, а 24,3% — телефоном. Зі змінами на первинній ланці всі ці варіанти комунікації з лікарем стали можливі. Більшість лікарів спілкуються зі своїми пацієнтами і телефоном, і через месенджери. У час карантину це стало ще більш актуальним та затребуваним.

Медичний заклад — перший в черзі вибору (85,9%), коли молодь потребує тестування чи ліків. Головне очікування від закладу — конфіденційність (62,6%). 82% опитаних підлітків проти того, щоб їхні медичні дані передавалися батькам без їхньої згоди.

Дарина Дмитриєвська, сімейний лікар:

«Батькам дуже важливо привчати дитину до правил здорового способу життя. Слід пояснити, що кожна людина — відповідальна за своє здоров’я. Від здоров'я дітей сьогодні залежить здоров’я всієї країни в майбутньому. У підлітковому віці треба дати право на усвідомлений вибір, зокрема, у виборі свого лікаря. Пацієнти, які досягли 14 років, можуть самостійно обирати лікаря, до якого звертаються за медичною допомогою. Це право закріплене в законодавстві. Ми зараз будуємо пацієнтоорієнтовану медицину.

Система охорони здоров’я мусить бути дружньою для дітей та підлітків. Часто медичні працівники раніше за батьків можуть першими дізнатися про проблеми підлітка. Але зазвичай такі пацієнти все одно потребують уваги батьків, адже без їх присутності або без письмової згоди батьків /опікунів лікар не має права проводити нічого, окрім консультації».

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді