В Україні впровадять програму лікування гепатиту С із застосуванням софосбувіра

За ініціативи МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» 9 вересня у Києві відбувся «Форум з питань вірусного гепатиту С», в рамках якого була представлена Програма лікування вірусного гепатиту С для представників груп ризику в Україні із застосуванням противірусного препарату прямої дії софосбувір

В Україні з вересня впровадять Програму лікування вірусного гепатиту С із застосуванням препарату європейського рівня.

У повідомленні прес-служби Міністерства охорони здоров’я зазначається, що 9 вересня у Києві за ініціативи міжнародного благодійного фонду «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» відбувся «Форум з питань вірусного гепатиту С», в рамках якого була представлена Програма лікування вірусного гепатиту С для представників груп ризику в Україні із застосуванням противірусного препарату прямої дії софосбувір.

За словами директора державної установи «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» професора Наталії НІЗОВОЇ, Україна має одне з найбільших навантажень вірусної інфекції гепатиту С в регіоні Східної Європи та Центральної Азії. Тому важливими і терміновими питаннями є: розбудова системи організації надання допомоги та розширення доступу до лікування пацієнтів з найбільш вразливих груп; забезпечення ефективної профілактики, вчасної діагностики та забезпечення стійкої стратегії протидії захворюванню на національному рівні.

Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я понад 2 млрд. осіб у світі інфіковані або перехворіли вірусними гепатитами різної етіології. Щорічно 2-3 мільйони осіб інфікуються та близько 120-170 мільйонів осіб хронічно інфіковані вірусом гепатиту С. Україна належить до країн із середньою розповсюдженістю гепатиту С: інфіковано близько 3% громадян, що складає приблизно 1 млн. 170 тис осіб. Однак, за результатами моніторингу груп ризику інфікування вірусом гепатиту С серед них значно перевищує середньосвітові показники та сягає 40-60%.

Програма  спрямована на забезпечення представників груп підвищеного ризику доступом до лікування вірусного гепатиту С із застосуванням противірусного препарату прямої дії софосбувір, який призводить до регресу фіброзу печінки і надає можливість уникнути печінкової недостатності.

Ефективність нової моделі надання медико-соціального супроводу лікування гепатиту С буде оцінена Міжнародним Комітетом по реалізації проекту та Національним наглядовим комітетом.

Пілотний проект буде реалізовано у 8 лікувальних закладах Вінницької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Миколаївської, Полтавської, Харківської областей та міста Києва. Нагляд за пацієнтами в кожному з регіонів буде здійснювати команда з лікаря, медичної сестри та соціального працівника. Проект стартує у вересні 2015 року та триватиме до жовтня 2016.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді