Здійснення медичної реформи під питанням

Здійснення медичної реформи затримується. Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я відхилив законопроект Міністерства охорони здоров’я щодо автономізації медичних закладів

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я під головуванням народного депутата Ольги БОГОМОЛЕЦЬ (Блок Петра Порошенка) дав негативний висновок щодо запропонованого Міністерством охорони здоров’я законопроекту, покликаного розпочати реформування медичної галузі в Україні.

Більшість присутніх членів Комітету не підтримали законопроект. Чотири ж депутати схвалили документ, серед них: Ірина СИСОЄНКО (партія «Самопоміч») та Костянтин ЯРИНИЧ (Блок Петра Порошенка) — проголосували за підтримку законопроекту Міністерства охорони здоров’я в першому читанні та усунення недоліків документу до другого читання.

Законопроекти, які змінюють принцип господарської діяльності медичних закладів, виносилися на обговорення депутатів тричі, починаючи з липня 2015 року. Кабінет Міністрів України схвалив їх. Згідно із запропонованими Міністерством охорони здоров’я пропозиціями, заклади охорони здоров’я стали б автономними державними та комунальними підприємствами, які могли б мати рахунки в банках та вільно розпоряджатися власним бюджетом, а також змогли б отримувати кошти від фізичних та юридичних осіб. Кошти державного бюджету за законопроектом, в свою чергу, використовувалися б для закупівлі медичних послуг, а не для утримання застарілої інфраструктури.

Міністр охорони здоров’я Олександр КВІТАШВІЛІ підкреслив, що Мііністерство охорони здоров’я згодне з усіма зауваженнями Головного науково-експертного Управління апарату Верховної Ради України стосовно зазначених документів, і запропонував депутатам внести відповідні правки. Негативний висновок профільного Комітету, на думку Міністра, свідчить про перенесення позитивних зрушень в системі охорони здоров’я України на невизначений термін.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді