5 міфів про реформування системи протитуберкульозної медичної допомоги

Реформування вторинки породжує безліч міфів. Тому фахівці МОЗ підготували відповіді на найпоширеніші запитання щодо змін в роботі протитуберкульозної служби

Трансформація протитуберкульозної служби на регіональному рівні дасть змогу перерозподілити кошти, що раніше використовували радше на утримання установи, а не на якісне та швидке лікування пацієнта з туберкульозом. Державна стратегія розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню (далі — Стратегія) перераховує проблеми сучасної системи фінансування протитуберкульозних закладів, що заважають процесу одужання пацієнтів і можуть бути причиною збільшення кількості випадків туберкульозу, стійкого до ліків.

Реформа спеціалізованих ЗОЗ: новий Закон

Стратегія передбачає:

  • створення єдиного Фтизіопульмонологічного центру для координації заходів протидії ТБ на регіональному рівні
  • оптимізацію закладів з урахуванням епідеміологічної ситуації

Щороку в Україні виявляють приблизно 27 000 нових випадків захворювання та рецидивів. Лікують цих людей 2600 лікарів. Тобто на одного лікаря припадає близько десяти пацієнтів на рік. Під час оптимізації протитуберкульозних закладів МОЗ докладатиме зусиль, щоб зберегти медичні кадри в медичній галузі і створити систему перепрофілювання фахівців відповідно до потреб конкретного регіону.

Останнім часом у ЗМІ з’являються публікації, що містять маніпулятивні твердження про закриття туберкульозних диспансерів, що загрожує спалахом туберкульозу. Насправді ж ціль реформи — трансформувати протитуберкульозну службу, щоб знизити рівень поширення стійких форм туберкульозу. Проте навколо цієї теми існує безліч міфів.

5 міфів про реформування системи протитуберкульозної медичної допомоги

«Антикорупційна» декларація: нові правила подання

Лікувати туберкульоз можна тільки у стаціонарі

Середня тривалість стаціонарного лікування дорослих пацієнтів в Україні становить 82,8 дні. Натомість у більшості країн світу в стаціонарі пацієнта лікують до 2 тижнів, а далі переводять на амбулаторне лікування. Необхідність госпіталізувати хворого виникає лише за появи певних конкретних клінічних причин.

Рекомендації ВООЗ базуються на дослідженнях про заразливість (контагіозність) туберкульозу. Насправді після початку ефективного режиму лікування бактеріологічне навантаження швидко знижується, і за кілька днів пацієнт перестає бути контагіозним. Пацієнти, які почали лікуватися, не загрожують заразити інших людей.

Для пацієнта з туберкульозом, якого примусово розміщують на такий довгий строк у стаціонар, є ризик розвитку мультирезистентної форми туберкульозу.

Тариф НСЗУ на лікування туберкульозу занадто малий і не покриває витрати

Тариф на медичні послуги з лікування туберкульозу встановлюють як глобальну ставку на 9 місяців за готовність надати послуги з лікування туберкульозу. Вона розрахована на основі ставки за пролікований випадок розміром 20 663,68 грн, до якої застосовують коригувальні коефіцієнти.

Коригувальні коефіцієнти, залежно від спроможності закладу проводити хірургічні втручання, становлять:

за готовність проводити хірургічні втручання відповідно до додаткових умов закупівлі1,056
за неготовність проводити хірургічні втручання
відповідно до додаткових умов закупівлі
0,956

Поширеною маніпуляцією є твердження, що 20 000 грн не вистачить не лише на ліки, але й на те, щоб прогодувати пацієнта. А якщо говорити про лікування мультирезистентного туберкульозу, то ліки обійдуться в понад 100 тис. грн. Насправді у вартість лікування в стаціонарі не входить вартість препаратів. Препарати для лікування туберкульозу закуповують за окремою програмою — централізовано МОЗ.

Переліків препаратів затверджений наказом МОЗ «Про затвердження номенклатури лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуватимуться за напрямами використання бюджетних коштів у 2020 році за бюджетними програмами КПКВК 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру», КПКВК 2301040 «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями» від 28.12.2019 № 2711.

У переліку не лише всі потрібні препарати для лікування туберкульозу, але й тести та витратні матеріали потрібні для діагностики туберкульозу.

Зміна системи фінансування призведе до скорочення бюджету медзакладу

Наразі тубдиспансери фінансують, виходячи з того, яку кількість ліжок вони мають. Перехід на оплату за надану послугу дасть змогу оптимізувати бюджет і розподілити його туди, де цю медичну допомогу фактично надають. Усі медичні заклади, що надаватимуть послуги за пакетом «лікування туберкульозу», отримуватимуть гроші від НСЗУ згідно з тарифом.

Важливо зазначити, що тариф від НСЗУ охоплює:

  • діагностику
  • лікування в амбулаторних умовах
  • лікування в умовах стаціонару

До тарифу не входять протитуберкульозні препарати і тест-системи для діагностики. Їх МОЗ закуповує централізовано.

Загальний бюджет на охорону здоров’я цього року збільшили на 10%, тож побоювання щодо скорочення фінансування безпідставні.

Туберкульозні диспансери закриють через реформу

Якщо медзаклад не має достатньої кількості пацієнтів, аби покрити свої потреби у фінансуванні згідно з тарифом, місцева влада має три варіанти дій:

  • дофінансовувати заклад за регіональної програмою з місцевого бюджету
  • перепрофілювати заклад, наприклад у хоспіс
  • об’єднати кілька послуг*.

* Так зробили у КНП «Одеський обласний центр соціально значущих хвороб». Тепер у закладі лікують пацієнтів, хворих на туберкульоз і на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію.

Важливо! Усі рішення щодо перепрофілювання та реорганізації мережі медичних закладів приймає виключно місцева влада.

Пацієнтів на туберкульоз замість фтизіатрів лікуватимуть сімейні лікарі

Лікарі первинної медичної допомоги будуть виявляти пацієнтів із підозрою на туберкульоз і направляти їх на обстеження у співпраці з лікарями-фтизіатрами. Разом вони визначатимуть, яка форма лікування та в якому закладі краще підходить для конкретного пацієнта. Медичну допомогу пацієнту нададуть у тому закладі, у якому пацієнту буде комфортно. Амбулаторне лікування також передбачає можливість обрати формат отримання ліків у зручний для людини спосіб. Призначатиме схему лікування лікар-фтизіатр. На первинній ланці відбуватиметься організація та контроль за отриманням лікування.

5 міфів про реформування системи протитуберкульозної медичної допомоги
Світлана Доанпрофесор кафедри громадського здоров’я, проректор з післядипломної освіти ПВНЗ «Київський медичний університет»
У медзаклад звернувся чоловік із підозрою на туберкульоз. Рентгенографія підтвердила побоювання. Тепер лікар має повідомити про цей випадок головного санітарного лікаря. Про це йдеться в Законі України «Про протидію захворюванню на туберкульоз». Як бути, якщо головного санітарного лікаря вже років п’ять як немає, а про форму повідомлення в Законі ні слова

За матеріалами МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді