Увага! У столиці епідемія гепатиту А

У вас підвищилася температура? Спостерігається ломога в тілі, слабкість, а сеча помітно потемніла? Будьте обережними, адже у столиці епідемія гепатиту А: рівень захворюваності є найвищим за останні 8 років

Головний санітарний лікар м. Києва Олег РУБАН повідомив, що у 2015 році у столиці зафіксовані найвищі за 8 років показники захворюваності на вірусний гепатит А. З початку року зареєстровано 367 випадків захворювань, проти 263 за аналогічний період 2014 року.

Серед дітей до 17 років показник захворюваності порівняно з 2014 роком зріс більш ніж у півтора рази.

Захворюваність вірусним гепатитом А зросла серед дітей різних вікових груп:

  • 1-4 роки — з 5 до 10 випадків;
  • 5-9 років —- з 15 до 27 випадків;
  • 10-14 років — з 13 до 23 випадків.

Найбільше випадків інфікування вірусом спостерігається серед школярів та дітей, що відвідують дитячі дошкільні заклади у Дарницькому, Деснянському та Дніпровському районах Києва. Тут середні міські показники перевищено на 48%, 22% та 36% відповідно.

Але фахівці Держсанепідслужби пояснюють, що у багаторічній динаміці захворюваність на гепатит А характеризується циклічними коливаннями, тож нинішня ситуація є цілком закономірною.

У жовтні у Дніпровському районі Києва зареєстровано два групові захворювання на вірусний гепатит А: дітей старшої групи дошкільного навчального закладу № 672 та серед учнів середньої загальноосвітньої школи № 11.

В останньому випадку спалах, можливо, був пов’язаний з аварією водогону в сусідньому зі школою будинку,тому що у 95% випадків інфекція потрапляє в організм людини:

  • через брудні руки;
  • воду, забруднену фекаліями;
  • забруднені харчові продукти, які не пройшли термічного оброблення;
  • ягоди, фрукти та овочі, вимиті у воді, що містить віруси.

Щоб уникнути загострення ситуації та мінімізувати ризики захворюваності дотримуйтесь простих правил:

  • використовуйте для пиття та миття посуду лише кип'ячену воду (воду потрібно кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
  • не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • перед споживанням овочів, фруктів та ягід добре промийте їх питною водою, для дітей потрібно ще й помити у кип'ятку);
  • обов'язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

Нагадуємо, що симптомами хвороби є підвищення температури тіла до 38,5 °С, ломога, слабкість, погіршення апетиту, нудота, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю чи пива). Можливе свербіння шкіри.

У разі наявності зазначених симптомів потрібно одразу звернутися за медичною допомогою.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді