Уряд вживає заходів щодо забезпечення доступності ліків для українців

За дорученням Прем’єр-міністра Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством економічного розвитку та торгівлі розробили порядок розрахунку граничних цін на лікарські засоби по 21 міжнародній непатентованій назві або діючій речовині

Це зроблено з метою забезпечити доступними і якісними ліками якомога більше українців. Проблеми доступності ліків та низька купівельна спроможність стають дедалі актуальнішими. Урядовий проект «Доступні ліки» покликаний змінити ситуацію у державі на краще.

У більшості розвинених країн є практика державної регуляції цін на лікарські засоби. Це дає змогу уникнути необгрунтованого завищення цін на ліки.

З першого лютого реалізація ліків в аптечних закладах вище граничної ціни з урахуванням граничних надбавок (оптової та роздрібної) та ПДВ буде неможливою. ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби зменшиться до 2-5%.

Уряд встановлює максимальну гуртову торговельну надбавку на продаж ліків 5% з урахуванням усіх податків та зборів та максимальну роздрібну торговельну надбавку на продаж ліків на рівні 15% з урахуванням всіх податків та зборів.

Першим кроком є державне регулювання цін на ліки за трьома напрямами: серцево-судинні захворювання (65% від загальної смертності в Україні); цукровий діабет 2 типу (хворіють 1 млн. українців); бронхіальна астма (суттєво впливає на якість життя 210 тисяч пацієнтів працездатного віку).

Референтну ціну на ліки в Україні встановлено залежно від цін на подібний лікарський засіб по МНН у 5 сусідніх країнах — Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. Визначають граничну оптово-відпускну ціну шляхом визначення найменшої референтної ціни одиниці лікарської форми кожної сили дії значень вибірки відповідних цін у референтних країнах з офіційних джерел уповноважених державних органів референтних країн.

Реєстр гранично-оптових цін на лікарські засоби опубліковано на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України за посиланням.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
98477

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
9190

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді