МОЗ України віддало на погодження проекти перших госпітальних округів

Міністерство охорони здоров’я контролює дотримання методології створення госпітальних округів, а громади самостійно визначають кількісний і якісний склад медзакладів у госпітальному окрузі

Про це наголосив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, коментуючи питання звернень громадян, які висловлюють занепокоєння щодо можливого закриття лікарень. «Як лікарні функціонуватимуть — це відповідальність і рішення громад», — зазначив заступник міністра.

«Хочу звернути увагу, що межі госпітального округу та адміністративно-територіального округу — це різні речі, і Міністерству не принципово, де місцева влада визначить центри. Головне — має бути така структура лікарень, яка забезпечує доступність кожної людини до якісної медичної послуги. Якщо виникають питання щодо прикріплення територій до тієї чи іншої лікарні — це виключно компетенція місцевої влади», — заявив Павло Ковтонюк.

Він нагадав, що чутки про закриття лікарень не відповідають дійсності, адже законодавством це заборонено. Навпаки, ідея госпітальних округів полягає у плануванні розвитку лікарень. Разом з тим, місцева влада має брати на себе відповідальність, роз’яснювати людям необхідність перепрофілювання неефективних медзакладів або відділень у них на заклади соціального догляду, реабілітаційні центри тощо.

«До міністерства та Кабінету міністрів почали надходити листи, у яких депутати різних рівнів скаржаться на «поганий» розподіл територій в рамках госпітальних округів. Це свідчить про бажання місцевої влади перекласти відповідальність за відсутність діалогу всередині громад на центральні органи влади. МОЗ України вкотре наголошує — господарювання та ухвалення рішень зараз належить до компетенції громад. Ми знаємо, що цей процес буде болючим, але Україна має пройти шлях від адміністративно-командної форми правління, коли з центру вказували де і що будувати, до демократичної, коли місцева влада братиме на себе відповідальність за комфорт життя своєї громади», — зазначив Павло Ковтонюк.

Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України підготували листи на ім’я мерів міст, голів ОДА, райрад та облрад з роз’ясненнями щодо сфери відповідальності органів місцевої влади на етапі формування госпітальних округів.

Довідково:

Нагадаємо, згідно з нормативними документами, до складу госпітального округу має входити не менше однієї багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого та/або другого рівня та інші заклади охорони здоров’я.

Перелік медичних втручань з надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги затверджуватиме МОЗ, так само як і примірні табелі матеріально-технічного оснащення лікарень.

Документом також визначаються нормативи кількості обслуговування пацієнтів. Так багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування 1-го рівня має обслуговувати не менше 120 тис. осіб, другого рівня — не менше 200 тис. осіб.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді