Організації пацієнтів вимагають продовжити держпрограму лікування вірусних гепатитів

Громадські організації пацієнтів і благодійний фонд «Пацієнти України» у своєму прес-релізі висловили занепокоєння завершенням у 2016 році державної цільової програми профілактики й лікування вірусних гепатитів, у межах якої хворі на гепатит С проходили лікування за рахунок державних коштів.

Пацієнти просять про продовження програми через дуже високу вартість лікування гепатиту С. Адже до початку держпрограми курс терапії пегільованим інтерфероном коштував близько 15 тис. доларів, а після її запровадження через оптові держзакупівлі вартість такого курсу зменшилась втричі.

За даними організацій пацієнтів, закупівлі необхідних ліків через міжнародні організації обійшлися на 35% дешевше за ті, які здійснив МОЗ у 2014 році. Окрім цього, міжнародні організації закупили софосбувір у 63 рази дешевше за ціну продажу цього препарату в США.

Продовження програми важливе, оскільки Україна перша серед країн Європи за темпами поширення гепатиту С і на сьогодні в нас налічується 44 тис. хворих, із яких лише 5% отримують ліки за рахунок держави.

За інформацією «Інтерфакс-Україна»

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Як організувати роботу сімейного лікаря

19 травня відзначаємо Всесвітній день сімейного лікаря. Тож з’ясуймо, які вимоги нині висуває законодавство до роботи лікарів первинної ланки медичної допомоги
14833

Як оформити відмову пацієнта від щеплення

Законодавство дозволяє громадянам відмовлятися від щеплень. Однак відмова від вакцинації має бути обдуманою та виваженою, а медичний персонал повинен володіти процедурою оформлення відповідних документів
76467

Права пацієнтів: види та відповідальність за недотримання

Дотримання прав і свобод людини та громадянина в сфері охорони здоров'я є одним з основних принципів охорони здоров'я в нашій країні. Які права пацієнтів згідно із законодавством України та хто відповідальний за захист прав пацієнтів?
7698

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді