Як раціонально використовувати антибіотики у зв’язку з посиленням стійкості до них мікроорганізмів

Днями стало відомо, що у Китаї знайшли ген, що відповідає за невразливість до колістину — антибіотика «останнього рубежу», який застосовують, коли інші класи препаратів вже не здатні знищити небезпечні мікроорганізми. А з 23 листопада 2015 року в Україні розпочала роботу місія Всесвітньої організації охорони здоров’я з питань стійкості до антибіотиків

Днями стало відомо, що у Китаї знайшли ген, що відповідає за невразливість до колістину — антибіотика «останнього рубежу», який застосовують, коли інші класи препаратів вже не здатні знищити небезпечні мікроорганізми. А з 23 листопада 2015 року в Україні розпочала роботу місія Всесвітньої організації охорони здоров’я з питань стійкості до антибіотиків.

У Міністерстві охорони здоров’я відбулося обговорення питань раціонального застосування антибіотиків, фармацевтичного забезпечення, інфекційного та бактеріального контролю.

Проблема нечутливості бактерій до антибіотиків, які використовуються для лікування спричинених ними інфекцій набуває все більших масштабів: лікування пневмонії, туберкульозу, гонореї та інших інфекцій з кожним роком ускладнюється. Стійкість до антибіотиків визнано однією з найнебезпечніших загроз для людства.

У програмі заходів: ознайомлення із бактеріологічними, клінічними та фармацевтичними аспектами системи спостереження та контролю за стійкістю до антибіотиків, візити до закладів охорони здоров’я.

Серед учасників — представники Міністерства, головні позаштатні спеціалісти МОЗ, представники закладів охорони здоров’я та Державної ветеринарної служби України.

За результатами роботи місії мають будуть напрацьовані документи щодо удосконалення системи антибіотикорезистентності.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді