Спалах серозного менінгіту на Львівщині

У Львівській області зафіксовано спалах серозного менінгіту. Окрім цього, спостерігається підйом захворюваності на ентеровірусну інфекцію у прикордонних з Україною областях Російської Федерації.

За даними Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області спостерігається ускладнення епідеміологічної ситуації із  захворюваності на ентеровірусну інфекцію, зокрема на серозні менінгіти на Львівщині. Станом на 25 липня у Львівській області було зафіксовано 29 випадків серозних менінгітів, з них 13 випадків — у дітей до 17 років.

Окрім цього, Держсанепідслужба України повідомляє, що у прикордонних з Україною областях Російської Федерації, спостерігається  підйом захворюваності на ентеровірусну  інфекцію, у тому числі менінгіт. Так, у Ростовській області було зафіксовано 189 випадків інфекції (захворювання переважно протікало у середній і важкій формах, та починалося з високої температури, менінгіальних симптомів, афтозного стоматиту; зафіксований один летальний випадок), в  Липецькій області зареєстровано 254 випадки ентеровірусної інфекції . У 88 осіб підтвердили діагноз «серозний менінгіт».

Нагадаємо, що джерелом ентеровірусних інфекцій є хвора людина або носій. Віруси передаються за допомогою фекально-орального механізму харчовим шляхом. Механізм передачі найчастіше реалізується через брудні руки, забруднені предмети побуту, воду, продукти харчування та повітряно-крапельний шлях.

 Серозний менінігіт проявляється: підвищенням температури тіла до 39 С, різким головним болем, почервонінням обличчя, можливий дрібний висип який швидко зникає,  запамороченням, нудотою, багаторазовим блюванням, ригідністью м’язів потилиці, симптомами Брудзінського, Керніга. Іноді можуть спостерігатись марення, судоми. При появі перших симптомів хвороби необхідно негайно звернутись до лікаря. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді