Впровадження сімейної медицини в Україні

За даними останніх соцопитувань, 74% мешканців України віддали перевагу можливості звертатися за медичною допомогою до одного, сімейного, лікаря, який би обслуговував всю їхню родину.

4 вересня у приміщенні Міністерства охорони здоров’я України відбулась прес-конференція, присвячена проблемам запровадження сімейної медицини в Україні.

Розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини був передбачений Концепцією розвитку охорони здоров’я населення України, затвердженою Указом Президента України від 07.12.2000 № 1313/2000. Нині надання медичної допомоги сімейними лікарями відбувається в чотирьох пілотних регіонах України і регламентується Законом України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» від 07.07.2011 № 3612-VI.

На сьогодні в Україні вже створено понад 500 центрів первинної медико-санітарної допомоги, а до кінця 2013 року планують створити ще понад 700 таких центрів. Про це повідомив начальник Управління реформ медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України Костянтин Олександрович НАДУТИЙ.  Нині у пілотних регіонах триває процес перепідготовки педіатрів та терапевтів: у 2012 році було перепідготовлено 1447 лікарів, а у 2013 році заплановано перепідготовку на сімейних лікарів ще 2466 спеціалістів (загалом у пілотних регіонах працює понад 10 тисяч лікарів загальної практики).

Окрім цього, важливою частиною медичної реформи є запровадження механізму вибору пацієнтом лікаря. Якщо пацієнт незадоволений якістю отриманих медичних послуг він має право і можливість, затверджену на рівні підзаконних актів, змінити лікаря.

Також під час прес-конференції було обговорене питання доступності пацієнтів до амбулаторій. Директор Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1» Дніпровського району м. Києва Елеонора Валеріївна КОЛЯДА зазначила, що у межах реформи вже вдалося розробити та затвердити норматив забезпечення амбулаторіями населення. Як результат це полегшить доступ населення до закладу первинної медичної допомоги.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді