В Україні планують запровадити індивідуальне ліцензування лікарів

З початку жовтня на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) з’явився проект Закону України «Про заклади охорони здоров’я та медичне обслуговування». Отож, які новведення планує запровадити МОЗ?

З початку жовтня на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) з’явився проект Закону України «Про заклади охорони здоров’я та медичне обслуговування» від 01.10.2013 року, що наразі проходить стадію громадського обговорення.

В законопроекті наведена класифікація закладів охорони здоров’я залежно від форми власності, організаційно-правової форми та виду медичної допомоги, що надається закладом.

Документом визначається ряд понять, зокрема «суб’єкти господарювання у сфері охорони здоров’я», «акредитація», «сертифікація у сфері охорони здоров’я», «медична послуга» та інші.

Визначено основні підходи щодо планування мережі державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Окремою статтею визначено фінансове забезпечення закладів охорони здоров’я, якою передбачається перехід від утримання державних та комунальних закладів охорони здоров’я до оплати наданих ними послуг за договорами про медичне обслуговування населення.

Одним з головних нововведень є запровадження індивідуального ліцензування лікарів, що на думку авторів документа встановить чіткі підстави набуття припинення, або обмеження права здійснювати медичну діяльність на території України особам з медичною освітою.

Окрім цього, для забезпечення нагляду за дотриманням прав та безпеки пацієнтів планується створення при закладах охорони здоров’я наглядових рад за участі громадськості.

Стосовно питання оцінки якості медичної допомоги створено окремий проект наказу «Про затвердження методичних рекомендації «Організація контролю якості медичної допомоги в закладах охорони здоров’я» від 04.10.2013 року. Цим наказом затверджуються методичні рекомендації «Організація контролю якості медичної допомоги в закладах охорони здоров’я». 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді