Планується збільшення фінансування закладів охорони здоров’я у сільській місцевості

Фінансуватиметься будівництво, реконструкція, ремонт та оснащення закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу в сільській місцевості.

Кабінет Міністрів України (Кабмін) схвалив внесення змін до Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року. Внесення змін пов’язане із необхідністю будівництва, реконструкції, проведення ремонту та оснащення закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу в сільській місцевості.

Передбачається, що реалізація запропонованих змін потребуватиме додаткових бюджетних асигнувань у розмірі 1882,6 мільйонів гривень. З них у 2013 році передбачається освоїти 273,4 мільйони гривень, а в 2014 році — 1609,2. Варто зазначити, що ці кошти виділятимуться за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

На думку експертів Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) збільшення фінансування галузі первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) пов’язане зі значимістю цієї ланки в усій системі охорони здоров’я. ПМСД є фундаментом усієї системи медичної допомоги. Вона закладає основу формування громадського здоров’я, несе найбільшу відповідальність за його втрату, визначає раціональне та ефективне використання коштів охорони здоров’я.

Окремо експерти зазначають, що кількість установ ПМСД на 10 тисяч населення у 3 рази менша ніж у  країнах Європейського союзу (Україна — 1,2 заклади на 10 тисяч населення, ЄС — 4,9 на 10 тисяч населення), чисельність лікарів цієї ланки в 1,5 рази нижча, ніж у країнах ЄС (Україна — 6,3 лікаря на 10 тисяч населення, ЄС — 9,4 на 10 тисяч населення).

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді