Статистичні дані: в Україні на 6% знижено смертність від туберкульозу

На сьогодні Держслужбою України соцзахворювань завершено опрацювання звітів з усіх регіонів України щодо виконання, яка дозволить більш детально охарактеризувати епідемічну картину в цілому по Україні.

Смертність від туберкульозу у 2013 році, знизилась на 6% у порівнянні з попереднім роком  та становить 14,2 на 100 тисяч населення (за даними Держкомстату України). Ця тенденція свідчить про ефективність заходів з протидії туберкульозу та пов’язана із забезпеченням потреби у протитуберкульозних препаратах І та ІІ ряду.

На сьогодні Держслужбою України соцзахворювань завершено опрацювання звітів з усіх регіонів України щодо виконання, яка дозволить більш детально охарактеризувати епідемічну картину в цілому по Україні, та в розрізі регіонів. Зокрема, здійснено аналіз:

  • завдань і заходів Програми та наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Плану заходів щодо виконання Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012–2016 роки» від 16.01.2013 № 25 (за 2013 рік);
  • звіту щодо результативних показників виконання Програми у 2013 році;
  • звіту щодо фінансування заходів Програми у 2013 році.

Крім того, нагадаємо, що з метою удосконалення процесу стратегічного планування в галузі протидії туберкульозу протягом останніх років широко запроваджено моніторинг та оцінку виконання державної та регіональних протитуберкульозних програм. Це здійснюються  шляхом проведення моніторингових візитів з національного та регіонального рівнів. Так, протягом 2013 року Державною службою України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально-небезпечних захворювань (Держслужбою України соцзахворювань) проведено оцінку реалізації заходів щодо протидії епідемії туберкульозу, дотримання стандартів медичної допомоги, а також кінцевих результатів лікування хворих на туберкульоз в 14 регіонах з високим та середнім рівнями захворюваності на туберкульоз. За підсумками перевірок для кожного регіону були розроблені плани невідкладних заходів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді