Зменшення бюджету на охорону здоров’я: чи будуть негативні наслідки

Проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачені видатки на охорону здоров’я в сумі 57 251 280,7 тисяч гривень

Проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачені видатки на охорону здоров’я в сумі 57 251 280,7 тисяч гривень, що включає субвенцію та видатки із загального та спеціального фонду.

На закупівлю ліків бюджет на наступний рік залишається на рівні майже 4 мільярди гривень. У 2016 році 100% закупівель Міністерство охорони здоров’я планує передати міжнародним організаціям. За відомством ж залишаються технічні питання: визначення кількості необхідних лікарських засобів та медичних виробів, їхній перелік.

Фактична різниця у зменшенні обсягів фінансування Міністерства охорони здоров’я України в порівнянні з 2015 роком складає 2 572 642,6 тисяч гривень. Це відбилося лише на коштах, передбачених на регіональну субвенцію.

Але зменшення бюджету не має негативно вплинути на якість медичної допомоги, бо кошти буде перерозподілено.

По-перше, за рахунок зменшення кількості ліжко-місць в медичних закладах на 25% очікувана економія коштів складе майже 5 мільярдів гривень.

По-друге, будут перераховані деякі видатки з тимчасово окупованих територій місцевим бюджетам у сумі 2 384 706,3 тисяч гривень.

До того ж, залишки коштів на рахунках медичних закладів не списуватимуться в дохід державного бюджету, а зможуть бути використані у наступному році.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді