Утилізація медичних відходів: приклад договору

Утилізація медичних відходів вимагає від кожного медичного працівника відповідального та уважного підходу, а від керівництва — правильно розробленої документації. Завантажте типовий договір, який укладають з підприємством, що буде здійснювати безпосереднє знищення медичного сміття.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, з усієї кількості відходів, що утворюються у результаті діяльності закладів охорони здоров’я, приблизно 80% є звичайним сміттям, тобто побутовими відходами. Решта 20% вважаються небезпечними матеріалами, які можуть бути інфекційними, токсичними чи радіоактивними.

У країнах із високим рівнем доходу утворюється в середньому до 0,5 кг небезпечних відходів на одне лікарняне ліжко за добу; в той час, як у країнах із низьким рівнем доходу виробляється в середньому 0,2 кг небезпечних відходів на кожне лікарняне ліжко. Проте у країнах із низьким рівнем доходу медичні відходи часто не сортуються на небезпечні й безпечні, що призводить до значного збільшення реальної кількості небезпечних відходів.

Близько 15% небезпечних відходів в медзакладах це інфекційні та патологоанатомічні відходи. Гострі предмети становлять близько 1% всіх відходів та у разі неналежного поводження саме вони є основним джерелом передачі інфекцій. На хімічні речовини та лікарські препарати припадає близько 3% відходів закладів охорони здоров’я, у той час, як на генотоксичні відходи та матеріали, що містять радіоактивні речовини і важкі метали, — близько 1%.

Утилізація медичних відходів: приклад договоруЧитайте: "Утилізація медичних відходів

Загальні вимоги до поводження з медичними відходами у закладах охорони здоров’я встановлено Державними санітарно-протиепідемічними правилами і нормами щодо поводження з медичними відходами (далі — Правила), затвердженими наказом МОЗ України від 08.06.2015 № 325. Документом визначено порядок збирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізації, видалення, знезараження, захоронення та знищення медичних відходів.

Правила поширені на усі заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності та організаційно-правової форми. Тому заклади в будь-якому разі мають дбати про те, щоб медичні відходи були утилізовані відповідно до чинного законодавства.

Поводження з медичними відходами має відбуватись відповідно до типової схеми поводження з відходами

Одноразові пакети, які використовують для збору небезпечних та особливо небезпечних медичних відходів, мають бути стійкими до змін температури, тиску, вологості, агресивних сполук. Такі пакети виготовляють із поліетилену низького тиску (ПНТ).

Утилізація медичних відходів: приклад договоруЧитайте: "План організації роботи у сфері поводження з відходами: зразок"

Вага медичних відходів в одному пакеті має становити не більше 15 кг.

Медичні відходи мають заповнювати не більше, ніж ¾ об’єму пакета. Одноразові пакети герметично та надійно зав’язують. На них наносять маркування (табл.) у вигляді наліпок чи бирок, на яких вказують:

  • тип відходів згідно з класифікацією;
  • код підрозділу та назву закладу охорони здоров’я;
  • дату та прізвище особи, яка збирала відходи.

Із закладами охорони здоров’я зазвичай укладають Договір на екологічні послуги типового зразка. Обидві сторони договору ознайомлюються з його умовами, вносять зауваження (істотні) та пропозиції. 

Скачайте договір на екологічні послуги щодо утилізації медичного сміття

 Утилізація медичних відходів

Обов’язковими для укладання такого договору є додатки — з визначеними цінами на послуги з вивезення медичних відходів та, власне, сама вартість утилізації відходу. Крім того, має бути додаток «Вимоги до пакування відходів, які замовник передає виконавцю», де окремим пунктом зазначено правила пакування та передачі медичних відходів для подальшої утилізації.

У результаті співпраці замовник одержує повний пакет екологічних документів — копію ліцензії, договір, рахунки, акти прийому-передачі, товарно-транспортні накладні та акти надання послуг.

Наприклад, при заключенні договору ТОВ «Екологічні інвестиції», яка надає послуги з утилізації відходів, для пакування перев’язувального матеріалу, засобів захисту, одягу медпрацівників, тощо дає клієнтам непрозорі поліетиленові мішки товщиною 130 мкм, ємністю 50 л. Єдина обов’язкова умова, яку висуває вказана компанія до закладів охорони здоров’я, — передача тільки заздалегідь продезінфікованих відходів, окрім відходів біологічного походження (органічні рідини, тканини, частини тіла тощо), та окреме пакування у непроколювану вологостійку тару колючих та ріжучих предметів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді