Боротьба зі СНІДом: впровадження нової стратегії

Одним із проблемних питань боротьби зі СНІДом та ВІЛ-інфекцією в Україні є те, що далеко не всі виявлені інфіковані потрапляють на диспансерний облік. 2015 року частка охоплення медичним наглядом виявлених ВІЛ-інфікованих становила лише 68,4%. Це означає, що понад 30% ВІЛ-інфікованих в Україні (а в деяких регіонах близько 55%) залишилися поза увагою медичних працівників та продовжували поширювати інфекцію.

За оцінювальними даними лише кожна друга ЛЖВ знає про свій ВІЛ-статус. Більше як у половини осіб ВІЛ-інфекцію виявляють вже на пізній стадії захворювання (2015 року — 53%), що означає тривалий період високого ризику передачі ВІЛ.

Дізнайтеся більше про нормативні акти з питань ВІЛ: готуємося до акредитації.

Враховуючи наявність ефективного заходу боротьби з ВІЛ-інфекцією — ВАРТ, 2014 року на міжнародній конференції зі СНІДу у Мельбурні (Австралія) лідери країн світу прийняли нову глобальну стратегію щодо ВІЛ-інфекції — «Прискорення: припинення епідемії СНІДу до 2030 р.» (Fast Track). Мета цієї стратегії — досягнути до 2020 року показників поширення ВІЛ-інфекції у співвідношенні 90-90-90.  

Очікувані результати стратегії боротьби зі СНІДом:

  • 90% людей, які живуть з ВІЛ, мають знати про свій ВІЛ-позитивний статус (показник розраховують від оціночної кількості таких людей);
  • 90% тих, хто знає про свій ВІЛ-позитивний статус мають перебувати на лікуванні;
  • у 90% людей, які перебувають на лікуванні, антиретровірусна терапія має бути ефективною (підтвердженням ефективності лікування є невизначальний рівень вірусного навантаження).

До 2030 року зазначені показники відповідно зростають до 95-95-90. Це означає виявлення майже усіх ВІЛ-інфікованих, забезпечення їх медичним наглядом, призначення лікування та утримання на ньому майже усіх виявлених ЛЖВ.

Державну політику України у сфері протидії поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу неможливо відокремити від міжнародних зобов’язань та рекомендацій. Проте 2015 року показники поширення ВІЛ-інфекції в Україні становили 58-31-24 (за наявності оціночної кількості ЛЖВ — 220 тис.). Тому, порівнявши показники поширення ВІЛ-інфекції в Україні з цільовими, усвідомлюємо обсяг зусиль, які потрібно докласти для досягнення мети.

Боротьба зі СНІДом: запроваджуємо нові стратегіїЧитайте: "Оцінювання якості роботи медичних сестер: якими критеріями оперувати"

90-90-90 — Новий підхід ЮНЕЙДС 

Щороку в Україні специфічне лікування стає більш доступним для людей, які живуть з ВІЛ. Однак програма АРТ  розширюється повільніше, ніж зростає кількість осіб, які потребують лікування.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України станом на 01.01.2016 в Україні АРТ отримували 60 753 пацієнти, що становило близько 28% від оціночної кількості людей, що живуть з ВІЛ. Протягом 2015 року кількість осіб, які отримували АРТ, зросла на 13%, а також відкрито 45 нових сайтів надання АРТ. Але показник охоплення АРТ ВІЛ-інфікованих все ще далекий від цільового — 90%.

Враховуючи недостатній показник диспансеризації ВІЛ-інфікованих та неповне охоплення обстеженнями на ВІЛ груп ризику, говорити про достатній рівень забезпечення терапією ВІЛ-інфікованих передчасно. Про це свідчать розрахункові дані щодо кількості осіб з позитивним ВІЛ-статусом у нашій країні, визначені міжнародними організаціями. Так, згідно з результатами ЮНЕЙДС реальні показники поширення ВІЛ-інфекції в Україні втричі перевищують дані офіційної статистики.

Боротьба зі СНІДом: запроваджуємо нові стратегіїЧитайте: "Наркологический осмотр: порядок и документация"

  

Децентралізація медичної допомоги та інтеграція необхідних сервісів у місці надання відповідних послуг сприятимуть подальшому розширенню надання АРТ ВІЛ-позитивним особам. Стратегія децентралізації як базовий підхід зможе забезпечити найбільший вплив на епідемію ВІЛ-інфекції.

Відповідно до нової глобальної та регіональної стратегії «Прискорення: припинення епідемії СНІДу до 2030 р.» в Україні наказом МОЗ України від 22.12.2015 № 887 внесено зміни до Клінічного протоколу антиретровірусної терапії ВІЛ-інфекції у дорослих та підлітків. Основні зміни у лікуванні ВІЛ-інфікованих полягають у тому, щоб почати лікування якомога раніше для зниження ризику прогресування захворювання та профілактики передачі ВІЛ.

Актуальне в журналі «Управління закладом охорони здоров'я»:

Центр профілактики та боротьби зі СНІДом

Наведено роз’яснення щодо того, яку документацію потрібно підготувати у лікувально-профілактичному закладі для успішного проходження акредитації. Експерти склали перелік документів, які підтверджують відповідність закладу кожному пункту Стандартів акредитації

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді