Медична сестра кабінету щеплень: роль в проведенні вакцинації

В яких умовах має відбуватися попередній огляд та вакцинація дітей? Що робити, якщо для проведення туберкулінодіагностики немає вільного приміщення? Як медичній сестрі кабінету щеплень контролювати проведення цих процедур? Читайте в статті поради, що полегшать виконання щоденних професійних завдань!

Все, що пов’язане з вакцинацією та поствакцинальними реакціями відразу потрапляє на перші шпальти газет та у випуски новин загальнонаціональних каналів. Медичні комісії, які створюють для докладного вивчення випадків виникнення ускладнень після вакцинації, зацікавлені в максимально об’єктивному розслідуванні події та виявленні можливих прогалин в роботі персоналу. Саме тому так важливо, щоб медична сестра кабінету щеплень організувала роботу з вакцинації таким чином, щоб вона повністю відповідала наявним нормативним документам.

Алгоритм проведення профілактичних щеплень регламентований наказом МОЗ України № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» від 16.09.2011. Цим документом передбачено, що до роботи у кабінеті щеплень допускається лише той медичний персонал, який пройшов спеціальну підготовку, володіє технікою виконання самої маніпуляції та може надати допомогу у разі виникнення ускладнень. Таким чином, медична сестра кабінету щеплень, яка не пройшла щорічної підготовки з питань вакцинації, не може бути допущеною до проведення щеплень.

Медична сестра кабінету щеплень: роль в проведенні вакцинаціїЧитайте: "Реклама ліків: що мають знати медичні працівники?"

Алгоритм проведення щеплення

Проведення щеплень

Крок 1 – запрошення на щеплення

Крок 2 – введення вакцини 

Крок 3 – спостереження за дитиною після вакцинації

Напередодні власне процедури лікар чи молодший медичний працівник запрошують пацієнтів, що підлягають щепленню, відвідати медичний заклад. Запрошення таке може звучати усно чи оформлятись в письмовому вигляді. Необхідність присутності батьків (інших законних представників дитини) вказується в запрошенні.

Медична сестра кабінету щеплень: роль в проведенні вакцинаціїЧитайте: "Тест: мислення, спілкування та поведінка медсестри"

  

Умови проведення медичних оглядів перед щепленнями

Проведення медичних оглядів перед щепленням є обов’язковим. Огляд здійснюється в той же день, що і заплановане щеплення. Дитину оглядають в окремому кабінеті в комфортних умовах. Медична сестра кабінету щеплень контролює, щоб параметри температури та освітлення відповідали стандарту:

  • температура повітря не нижче 20°C;
  • гарне освітлення (достатнє природне освітлення чи штучне, ідентичне природному).

Огляд дітей проводять в присутності батьків чи інших законних представників дитини. Якщо процедура проходить в дошкільних дитячих установах чи школах, поряд з дитиною повинен бути присутній медичний працівник закладу.

Медичний огляд передбачає:

  • уточнення хвороб, котрими страждав пацієнт протягом попереднього життята їх важкості;
  • наявність реакцій при попередніх вакцинаціях;
  • огляд пацієнта;
  • проведення термометрії;
  • клінічне дослідження систем організму (за необхідності).

Важливо пам’ятати, що ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб можливо мінімізувати лише за умови досягнення кількості імунізованих дітей в межах 90-95%.

Медична сестра кабінету щеплень: роль в проведенні вакцинаціїЧитайте: "Організація партнерських пологів"

Оформлення медичної документації в кабінеті щеплень

По закінченню огляду дитини лікар, або медсестра кабінету щеплень, заповнює форму медичної документації № 063-2/о «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним з батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики» (наказ МОЗ України від 31.12.2009 № 1086). Дозвіл на проведення щеплення власноруч записує лікар, який оглядав дитину.

В разі проведення вакцинації в медичній документації зазначають:

  • торговельну назву вакцини (анатоксину);
  • повну назву виробника препарату;
  • номер серії;
  • дозу препарату;
  • термін придатності;
  • оригінальну назву препарату (в разі використання імпортної вакцини).

У разі, коли пацієнт (батьки чи інші законні представники дитини) відмовляється від вакцинації, до цієї ж форми заноситься інформація про відмову. Правдивість інформації підтверджують своїми підписами обидві сторони (лікар та пацієнт).

Медична сестра кабінету щеплень: роль в проведенні вакцинаціїЧитайте: "Підвищення кваліфікації молодших медичних сестер: приклад наказу"

  

Спостереження за пацієнтом після щеплення

Протягом певного часу після введення вакцини, пацієнт повинен залишатись під наглядом медсестри (лікаря) кабінету щеплень. Тривалість такого спостереження зазначається в інструкції до вакцини. Якщо ж жодної вказівки на тривалість спостереження медична документація не містить, пацієнт має залишатись під наглядом медиків не менше 30 хвилин після процедури. До медичної документації заносять всі негативні реакції з боку організму пацієнта. Обов’язково вказують через який проміжок часу вони виникли, їх важкість та характер (вимоги інструкції щодо контролю за ускладненнями після імунізації, що затверджена наказом МОЗ України від 16.09.2011 № 595).

Медична сестра кабінету щеплень: роль в проведенні вакцинаціїЧитайте: "Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правилами"

Чим оснащений кабінет щеплень

Обладнання кабінету профілактичних щеплень

  • інструкціями, надрукованими в зручному форматі з застосування всіх медичних імунобіологічних засобів відповідно до Календаря щеплень;
  • стандарти (протоколи) надання медичної допомоги при невідкладних станах, розроблені на основі нормативів, що існують;
  • набір лікарських препаратів для надання невідкладної допомоги.

Медична сестра кабінету щеплень: роль в проведенні вакцинаціїЧитайте: "Высокоактивная антиретровирусная терапия: нюансы консультирования пациентов"

Вакцинопрофілактику туберкульозу медсестра кабінету щеплень має проводити в окремо виділеному приміщенні. Якщо дотриматись цієї умови неможливо, процедуру проводять в окремий день, таким чином розділяючи потоки пацієнтів. Нормативні документи забороняють використовувати медичний інструментарій, виділений для цього виду вакцинації, для інших процедур.

Медична сестра кабінету щеплень виконує процедуру щеплення тільки одноразовими шприцами (шприцами з самоблокувальним механізмом). Надалі всі шприци підлягають знезараженню. Щоб запобігти травмуванню медичного персоналу, не дозволяється від’єднувати колючі частини від шприца. 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді