Первинний і щоденний огляди новонародженого: алгоритми для медсестер

Перегляньте алгоритми огляду новонародженого в пологовій залі та щоденного огляду немовлят. Збережіть та роздрукуйте собі пам’ятки, щоб завжди мати під рукою

Права і відповідальність медсестри, яка надає невідкладну допомогу

Огляд новонароджених в межах медичного спостереження за немовлятами — вже звична процедура, яка дозволяє контролювати стан здоров’я, стежити за розвитком організму в найвразливіший період життя дитини.

Медичні сестри, які доглядають за новонародженими дітьми, мають усвідомлювати ступінь своєї відповідальності. У немовлят ще не сформована імунна система, тому всі дії медсестринського персоналу мають бути спрямовані на дотримання санітарно-гігієнічного режиму.

Також важливо стежити за розвитком дитини у перші дні, адже будь-які відхилення від нормальної маси тіла, зросту, розміру можуть свідчити про проблеми зі здоров’ям новонародженого. Тож розглянемо крок за кроком, як проводити огляд новонародженого в пологовому залі та надалі.

Але для початку перевірте, чи правильно ви знезаражуєте руки перед тим, як почати догляд за немовлям.

Зважування дитини на лотковій вазі

Збільшення маси тіла є показником нормального фізичного розвитку дитини. Перше зважування новонародженого відбувається в пологовій залі не раніше, ніж через 2 години після завершення контакту «шкіра до шкіри». Показники маси фіксуються на клейончастих медальйонах та у Медичній карті новонародженого за формою № 097/о, затвердженою наказом МОЗ 21.01.2016 № 29.

Новонароджену дитину зважують до другого годування, щоб отримати найточніший результат. При цьому дитину потрібно зважувати в пелюшках, враховуючи похибку.

Перед зважуванням новонародженого медична сестра має підготувати:

На сучасному етапі у багатьох закладах охорони здоров’я для зважування дітей використовують електронні ваги, зважування на яких здійснюється згідно з інструкцією. Проте варто знати, як правильно зважувати дитину і на лоткових вагах.

Алгоритм зважування під час огляду новонародженого

Огляд новонародженого: алгоритми для медсестер

Cкачати

Вимірювання зросту дитини на горизонтальному ростомірі

Збільшення зросту дитини в межах норми є показником нормального фізичного розвитку, саме тому ця процедура є обов’язковою під час огляду немовляти.

Перше вимірювання довжини тіла новонародженого відбувається в пологовій залі на горизонтальному ростомірі або спеціальному сповивальному столику з сантиметровою шкалою не раніше, ніж через 2 години після завершення контакту «шкіра до шкіри». Показники зросту фіксують на клейончастих медальйонах та у Карті розвитку новонародженого.

Перед вимірюванням зросту новонародженого медична сестра має підготувати:

  • сповивальний столик
  • горизонтальний ростомір
  • пелюшку
  • дезінфікуючий розчин

✅✅✅ Графік відпусток медпрацівників — 2021: як скласти

Алгоритм вимірювання довжини тіла новонародженого

Огляд новонародженого: алгоритми для медсестер

Скачати

Вимірювання обводу грудної клітки та голови

Збільшення обводу голови дитини в межах норми, аналогічно як і маса тіла та зріст, є показником нормального фізичного розвитку. Збільшення або зменшення обводу голови дитини поза межею норми вказує на патологію нервової системи, а обводу грудної клітки — на патологію кістково-м’язової, дихальної систем.

Обвід грудної клітки та голови в пологовому будинку вимірюється стрічкою із стерильного бинта, яка потім прикладається до сантиметрової шкали сповивального столика.

Перше вимірювання обводу грудної клітки та голови новонародженого відбувається в пологовій залі не раніше, ніж через 2 години після завершення контакту «шкіра до шкіри». Показники обводу голови фіксують у Карті розвитку новонародженого.

Перед вимірюванням обводу грудної клітки та голови новонародженого медична сестра має підготувати:

  • сповивальний столик
  • пелюшку
  • сантиметрову стрічку
  • дезінфікуючий розчин

Алгоритм вимірювання обводу грудної клітки

Огляд новонародженого: алгоритми для медсестер

Скачати

✅✅✅ Тест «Атестація молодших спеціалістів з медичною освітою»

Алгоритм вимірювання обводу голови новонародженого

Огляд новонародженого: алгоритми для медсестер

Cкачати



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді