Наслідки відмови від щеплення дитини: проводимо бесіду з батьками

Яку інформацію батькам дитини має надати медичний працівник, який проводить щеплення. Що варто знати батькам про наслідки відмови від щеплення

Робити щеплення дитині чи ні — проблема, що хвилює нині усіх свідомих батьків. Адже ніхто не може запевнити, що щеплення стовідсотково захистить від хвороби. До того ж непоодинокими є випадки негативних наслідків для здоров’я дітей після проведення щеплень.

Завдання медичного працівника (лікаря) у цій ситуації — провести з батьками, опікунами чи іншими законними представниками дитини роз’яснювальну бесіду, проінформувавши їх про значення щеплення та можливі наслідки (побічні ефекти) чи алергічні реакції процедури. Батьки мають володіти достатньою інформацією, щоб зробити правильний вибір.

Обов'язок медичних працівників, які проводять щеплення, надати об’єктивну інформацію про ефективність профілактичних щеплень та про можливі поствакцинальні ускладнення передбачено статтею 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III (далі — Закон про захист населення від інфекційних хвороб).

Зокрема, батькам корисно буде знати й про наслідки відмови від щеплення. Окрім небезпеки інфікування, це може завадити влаштуванню дитини в дитсадок або школу. Так, у листі МОН «Щодо роз’яснення порядку приймання дітей до першого класу» від 14.02.2015 № 1/971 йдеться про те, що питання відвідування навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішує лікарсько-консультативна комісія.

В іншому нормативному документі також зазначено, що діти, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем, можуть відвідувати загальноосвітні навчальні закладу за рішенням лікарсько-консультативної комісії з залученням епідеміолога територіальної санепідстанції (Примірне положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу, затверджене наказом МОЗ від 29.11.2002 № 434).

Крім того, статтею 15 розділу III Закону про захист населення від інфекційних хвороб передбачено, що для прийому дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів необхідна відповідна довідка медичного закладу. Довідку видають на підставі даних медогляду дитини, у разі відсутності медичних протипоказань для її перебування у закладі, а також якщо дитині проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не контактувала з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідувати дитячі заклади заборонено. Якщо щеплення було проведено з порушенням визначених календарем строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації консиліум відповідних лікарів може дозволити відвідування дитиною навчального закладу.

Отже, під час інформування батьків про значення вакцинації варто попередити, що у разі відмови від щеплення дитину не зарахують до дитячого закладу. У будь-якому разі завдання лікаря чи медичної сестри полягає у тому, щоб правильно оформити відмову від щеплення, щоб захистити медичних працівників від необгрунтованих звинувачень.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді