Невикористані залишки наркотичних лікарських засобів: нові правила знищення

Як змінилися правила поводження з невикористаними залишками наркотичних лікарських препаратів, поверненими у медичний заклад — читайте в статті та завантажте бланк Акта знищення наркотичних лікарських засобів

У зв’язку з набранням чинності нових Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів* змінилися правила знищення залишків наркотичних лікарських засобів, повернених у медичний заклад.

Одразу зазначимо, що цю процедуру значно спростили. Так раніше (до затвердження нових Ліцензійних умов) процедура знищення лікарських засобів (цілі ампули), які повертали в медичний заклад родичі померлого пацієнта, проводилася аналогічно до процедури знищення зіпсованих наркотичних лікарських засобів. Тобто, залишки таких ліків знищували комісійно, залучаючи до цього процесу представника територіального органу МВС. Відтепер повернуті родичами померлого пацієнта наркотичні лікарські засоби знищують так само, як і невикористані рештки у відкритих ампулах. Отже, вже не потрібно, щоб Державна служба України з контролю за наркотиками визначала метод знищення залишків наркотичних лікарських препаратів та щоб до цього процесу долучався представник територіального органу Національної поліції.

Невикористані залишки наркотичних лікарських засобів: нові правила знищенняЧитайте: "Все про обіг наркотичних лікарських засобів, прекурсорів в медзакладі"

 Акт знищення наркотичних лікарських засобів 

Скачайте бланк

бланк акту про знищення наркотичних лікарських засобів

Лікарські засоби у вигляді рідин (розчини, суспензії, сиропи) розводять водою та зливають до комунального колектора. Знищення здійснюють комісійно зі складанням акта за формою додатка 4 до постанови КМУ від 03.06.2009 № 589. Один примірник акта надсилають Державній службі України з контролю за наркотиками.

Наркотичні лікарські препарати у вигляді твердих продуктів, порошків (таблетки, капсули, гранули, порошки для ін’єкцій), напівтвердих лікарських засобів (креми, лосьйони, гелі, супозиторії, лініменти, мазі, пасти) знищують методами інкапсуляції, інертизації або високотемпературного спалення.

Знищення лікарських засобів у формі трансдермальних пластирів (трансдермальна терапевтична система), які містять наркотичні засоби, має здійснюватися методом спалення.

Нагадаємо, що відповідні зміни потрібно внести у локальний наказ щодо поводження з наркотичними засобами.

Невикористані залишки наркотичних лікарських засобів: нові правила знищенняЧитайте: "Санкції за підробку медичних документів: законодавство"   

*Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку, затверджені постановою КМУ від 06.04.2016 № 282.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді