Накриваємо стерильний стіл у маніпуляційному кабінеті

Накрити стерильний стіл у маніпуляційній — одне із щоденних завдань медичної сестри. Як виконати його з дотриманням усіх вимог — читайте далі

Антикризовий онлайн-марафон ➤ ВЗЯТИ УЧАСТЬ

Стерильний стіл чи панмед

Стерильний стіл та панмед є «стерильною зоною» в маніпуляційному кабінеті. Практики рекомендують мати панмед — це своєрідний стерильний стіл, що являє собою коробку з бактерицидною лампою. Перевагою панмеду є те, що він зберігає стерильність інструментів до п’яти діб. Кількість стерилізацій за наявності панмеду залежить від кількості інструментів. Завантаження панмеду, як і накривання стерильного стола проводять в асептичних умовах, вранці, після прибирання маніпуляційного кабінету з миючим засобом. Для зручності рекомендують розміщувати панмед чи стерильний стіл зліва від «чистого столу», на який виймають стерильні інструменти.

Накриваємо стерильний стіл у маніпуляційному кабінетіЧитайте: "Дезінфекція білизни у закладах охорони здоров’я"

Як накрити стерильний стіл відповідно до вимог

Отже, якщо немає панмеду, кожні шість годин накривають стерильний стіл. При цьому інструменти потрібно простерилізувати безпосередньо перед накриттям стерильного стола. Стерилізацію в такому разі проводять відкритим методом у повітряних стерилізаторах. Для кожного накриття стерильного стола готують стерильний бікс, в якому власне й уміщується необхідне оснащення для стола (стерильні простирадла, халати, серветки, матеріал для перев'язок тощо).

Відповідно до наказу МОЗ «Про затвердження державних санітарних норм та правил «Дезінфекція, передстерилізаційне очищення та стерилізація медичних виробів в закладах охорони здоров’я» від 11.08.2014 № 552 (набирають чинності з 1 вересня 2016 року), у маніпуляційних та процедурних кабінетах, де надають медичну допомогу пацієнтам, заборонено проводити стерилізацію та передстерилізаційне очищення інструментів.

Накриваємо стерильний стіл у маніпуляційному кабінетіЧитайте: "Поширення ВЛІ через руки медиків - масштаби проблеми"

Передстерилізаційне очищення і стерилізацію проводять або в центральному стерилізаційному відділенні, або в спеціальних приміщеннях у відділенні.

Повітряний стерилізатор може бути розміщений в окремому приміщенні у відділенні поруч із маніпуляційним кабінетом. У такому разі стерильний стіл або панмед має бути рухомим (на колесах).

Накриваємо стерильний стіл у маніпуляційному кабінетіЧитайте: "Техніка безпеки під час виконання ін'єкцій"

Якщо ж у медичному закладі є центральне стерилізаційне відділення, то стерилізація відкритим методом в цьому разі виключена. Стерильний інструмент доставляють у відділення у спеціальній упаковці, в якій і викладають на стерильний стіл. Упакований інструмент можна зберігати в біксах та інших ємкостях, в яких його стерилізували.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді